Julkaistu    |  Päivitetty 
Taru Tykkyläinen

Iäkkäiden ja riskiryhmään kuuluvien henkilöiden koronarokotukset alkavat Siun soten alueella maanantaina – ajanvaraus avautuu huomenna torstaina

Korkeimpaan riskiryhmään kuuluvien rokotukset alkavat ensi viikolla. Kontiolahden terveysasemalla sairaanhoitajana työskentelevä Juhapekka Soikkeli sai rokotteen tammikuussa. Arkistokuva: Suvi Palosaari Korkeimpaan riskiryhmään kuuluvien rokotukset alkavat ensi viikolla. Kontiolahden terveysasemalla sairaanhoitajana työskentelevä Juhapekka Soikkeli sai rokotteen tammikuussa.

Iän ja sairauden perusteella korkeimpaan riskiryhmään kuuluvien ihmisten koronavirusrokotukset käynnistyvät Pohjois-Karjalassa ensi viikolla.

Joensuun kantakaupungin alueella rokotukset aloitetaan maanantaina ja muualla maakunnassa logistisista syistä pääsääntöisesti tiistaina. Rokotukset tapahtuvat terveysasemilla.

Rokotuksia annetaan kaikille tänä vuonna 80 vuotta täyttäville ja sitä vanhemmille sekä alle 70-vuotiaille henkilöille, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus.

Tällaisia sairauksia ovat elinsiirto tai kantasolusiirto, aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti, vaikea puolustusjärjestelmän häiriö, vaikea krooninen munuaissairaus, vaikea krooninen keuhkosairaus, lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes ja Downin oireyhtymä (aikuiset).

Verkossa tai puhelimitse

Rokotukseen tulee varata henkilökohtainen aika verkossa osoitteessa www.siunsote.fi/koronarokotukset tai puhelimitse numerosta 013 330 2131. Ajanvaraus avautuu huomenna torstaina kello 9.

– Toivomme, että väestö ei ottaisi muihin Siun soten numeroihin tai palveluihin tässä asiassa yhteyttä, toimialuejohtaja Sirpa Kaipiainen toteaa.

Verkkoajanvarauksessa tulee palveluluokaksi valita ”Koronarokotus” ja palveluksi oma rokotusryhmänsä eli joko ”yli 80-vuotiaat” tai ”alle 70-vuotiaat riskiryhmä 1”.

Iän ja sairauden perusteella nyt rokotusvuorossa olevat pohjoiskarjalaiset saavat ensi viikon aikana tekstiviestin, jossa kerrotaan rokotusten käynnistymisestä ja ajanvarauksesta. Tekstiviestin lähettäminen edellyttää, että asukkaalla on Siun soten potilastietojärjestelmään kirjattu puhelinnumero ja hän on antanut luvan tekstiviestien lähettämiseen.

Kaikille yli 70-vuotiaille sekä sairautensa vuoksi riskiryhmiin kuuluville lähetetään lisäksi postitse infokirje. Infokirjeet lähetetään porrastetusti. Kirjettä ei kuitenkaan tarvitse odottaa ennen ajan varaamista, Siun sotelta huomautetaan.

Henkilökortti mukaan

Rokotteiden saatavuus vaikuttaa varattavissa olevien rokotusaikojen määrään. Siun sote kertoo saavansa tällä hetkellä viikoittain 1 000-2 000 annosta yli 80-vuotiaille annettavia rokotteita ja noin 700 annosta alle 70-vuotiaiden riskiryhmälle annettavaa rokotetta.

Uusia aikoja lisätään ajanvaraukseen aina, kun rokotteita on käytössä. Mikäli ajanvarauksessa ei näy vapaita aikoja koronarokotuksiin, tarkoittaa se sitä, että rokotteita ei ole. Näin ollen rokotusaikaa ei pysty varaamaan.

Rokotusaika on henkilökohtainen ja oikeus rokotukseen tarkistetaan rokotuspaikalla, joten henkilökortti on hyvä varata mukaan. Jokaisen rokotukseen tulevan pitää varata oma aika.

– Toisen rokotuskerran aika annetaan ensimmäisen kerran yhteydessä. Asiakkaan kannattaa varata aika vain ensimmäistä rokotuskertaa varten, Kaipiainen kertoo painottaen, että rokotettavaksi ei saa tulla sairaana.

70-79-vuotiaat seuraavana vuorossa

Kuntayhtymä painottaa, että koronarokotuksia ei vielä voida antaa muille ikäryhmille tai muiden sairauksien vuoksi riskiryhmään kuuluville henkilöille. Rokotuksia laajennetaan uusiin ryhmiin, kun rokotteita on riittävästi saatavilla.

– Iäkkäiden henkilöiden osalta rokotukset käynnistetään nyt 80-vuotiaista ja sitä vanhemmista. 70–79-vuotiaiden rokotukset aloitetaan yli 80-vuotiaiden rokotusten jälkeen. Rokotusten aloittamiseen vaikuttaa rokotteiden saatavuus sekä saatavien rokotteiden sopivuus kyseiselle ikäryhmälle. Tiedotamme, kun uusien ryhmien rokotukset käynnistyvät, Kaipiainen toteaa.

Muun väestön rokotukset käynnistyvät myöhemmin. Väestön laajamittaisten rokotusten alkaminen riippuu rokotteiden saatavuudesta.

Kommentoi

Hae sivuilta