Julkaistu    |  Päivitetty 
Susanna Eriksson

Veikon Koneen perustaja Veikko Pakarinen haaveili televisioiden myynnistä jo nuorena enolaisena TILAAJILLE

90-vuotias enolaissyntyinen Veikko Pakarinen päätti jo pienenä haluavansa olla mukana televisiobisneksessä, kun Suomessa ensin alettaisiin katsella televisiota. Haave toteutui vuonna 1962, kun Pakarinen käynnisti Veikon Kone -kodinkoneyrityksen toiminnan sanomalehdessä julkaistun rivi-ilmoituksen kautta. Sanna-Liisa Pakarinen 90-vuotias enolaissyntyinen Veikko Pakarinen päätti jo pienenä haluavansa olla mukana televisiobisneksessä, kun Suomessa ensin alettaisiin katsella televisiota. Haave toteutui vuonna 1962, kun Pakarinen käynnisti Veikon Kone -kodinkoneyrityksen toiminnan sanomalehdessä julkaistun rivi-ilmoituksen kautta.

Haaveesta tuli totta 1960-luvulla.

Alkuperäisen Veikon kone -kodinkoneketjun perustaja Veikko Pakarinen, 90, syntyi Enon kirkonkylällä maaliskuussa 1930. Hän eli Enossa ensimmäiset kolme kuukautta elämästään, kunnes perhe muutti Joensuuhun. Joensuusta Pakarisen mieleen on jäänyt muun muassa sodan aikaan käyty kansakoulu.

- Lukukausi kesti kolme kuukautta, ja oppitunteja oli kolmesta neljään tuntia päivässä. Koulut olivat sotilassairaaloina, joten oppitunteja järjestettiin kappeleissa ja kirkoissa, hän muistelee.

Takaisin Enoon, tällä kertaa Louhiojalle, Pakarinen muutti 15-vuotiaana. Viisi vuotta myöhemmin hän lähti Riihimäelle armeijaan viestirykmentin radiosähköttäjäksi, eikä sen koommin ei ole asunut Enossa.

- Paluumuutto maalle ei ole käynyt mielessä, olen jo niin tottunut kaupunkiin, Pakarinen kertoo.

Latinalla pääpuutarhuriksi

Armeijan jälkeen Veikko Pakarinen asettui Helsinkiin. Pari vuotta vierähti erilaisissa töissä, kunnes hän hakeutui Suomen liikemiesten kauppaopistoon opiskellakseen merkonomiksi. Opinnot sujuivat muutoin hyvin, mutta ruotsin ja saksan kielistä hän sai ehdot. Pakarinen päätti lähteä Ruotsiin kieltä oppimaan.

- Lähtiessäni minulla oli kaksi markkaa. Matkalla myin täytekynän, että sain annoksen lihapullia, hän muistelee.

Hae sivuilta