Julkaistu    |  Päivitetty 

Enon viimeisen kyläkoulun tulevaisuus: pian keskustellaan Louhiojan koulun lakkautuksesta

Louhiojan koulun kohtalosta halutaan tehdä päätös ennen Enon uuden alakoulun suunnittelua. Arkistokuva: Marko Puumalainen Louhiojan koulun kohtalosta halutaan tehdä päätös ennen Enon uuden alakoulun suunnittelua.

Joensuun kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta kokoontuu torstaina 19. marraskuuta keskustelemaan Enon alueen alakoulujärjestelyistä. Lautakunta käsittelee esityslistan mukaan Louhiojan koulun lakkauttamista ja oppilaiden siirtämistä Enoon rakennettavaan uuteen alakouluun.

Louhiojan koulun lakkauttamisesta ja oppilaiden siirtämisestä Enon uuteen alakouluun esitetään pidettävän kuulemistilaisuus maanantaina 30. marraskuuta kello 17.30 alkaen Enon urheilutalolla.

Louhiojan koulun lakkauttamista perustellaan väestönkehitysennusteilla. Syntyneiden lasten määrän ennustetaan Enossa ja Louhiojalla kehittyvän siten, että tulevaisuudessa Enon koulu voisi toimia yksisarjaisena. Vuoden 2012 jälkeen Enon koulun oppilaaksiottoalueella syntyneiden määrä on ollut keskimäärin 15, ja Louhiojalla keskimäärin 5. Esityslistalla kuitenkin mainitaan, että luvut ovat ennusteita, ja oppilaiden määrä saattaa poiketa mahdollisen muuttoliikkeen myötä suuntaan tai toiseen.

Esityslistalla tuodaan esille myös koulujen kustannukset. Siinä mainitaan, että mikäli Louhiojan alueen oppilaat sijoitetaan rakennettavaan Enon uuteen alakouluun, on opetuksen osalta vuosikustannusten arvioitu pienenevän n oin 320 000–350 000 euroa. Koulukuljetuskustannukset nousisivat, ja siivouskustannukset pienenisivät. 1950-luvulla rakennettuun Louhiojan kouluun ei ole tehty varsinaista peruskorjausta, vaan vain välttämättömiä korjaustoimenpiteitä. Tällä hetkellä Louhiojan koulun pihalla on siirtotila, jossa on kaksi luokkaa.

Louhiojan oppilaiden sijoittumisesta tulevaisuudessa Enon alakouluun halutaan tehdä päätös ennen kuin Enon uuden alakoulun suunnittelu aloitetaan. Kaupunginvaltuusto päätti 25. marraskuuta uuden alakoulun suunnitteluajaksi vuoden 2021.

Kommentoi

Hae sivuilta