Julkaistu    |  Päivitetty 

Höytiäinen: Kuha päätyy satimeen entistä pienempänä

Ammattikalastaja Ilkka Karppinen pyytää kuhaa Höytiäisestä rysällä. Arkistokuva: Mikko Makkonen / Karjalainen Ammattikalastaja Ilkka Karppinen pyytää kuhaa Höytiäisestä rysällä.

Höytiäinen on hivenen outolintu kuhajärveksi: kuha viihtyy yleensä matalissa, ravinteikkaissa ja sameavetisissä järvissä, mutta Höytiäinen on kirkasvetinen, vähäravinteinen ja paikoin syvä.

Kuha istutettiinkin järveen 1990-luvun puolivälissä. Se kotiutui järveen kymmenessä vuodessa.

Pohjois-Karjalan kalatalouskeskuksen ja Itä-Suomen yliopiston vuonna 2017 suorittaman saalismäärätutkimuksen mukaan Höytiäisestä kalastettiin noin 100 000 kilogrammaa kuhaa.

– Se tarkoittaa, että kuhaa kalastettiin kolme kiloa hehtaarilta, eli Höytiäinen on erittäin tuottoisa kuhajärvi, kalabiologian yliopistotutkija Hannu Huuskonen Itä-Suomen yliopistosta kertoo.

Vielä vuonna 2010 Höytiäisestä nostettiin kuhaa noin 150 000 kilogrammaa. Saalismäärän lasku selittyy osin kalastuksen määrän vähentymisellä, osin sääolosuhteilla: viileät kesät heikentävät kuhien selviytymistä ensimmäisen talvensa yli.

Kuhat hyödyntävät koko järveä elämänsä aikana. Ne kutevat ja viettävät kesänsä Höytiäisen pohjois- ja länsiosien ruokapöytien äärellä. Talveksi kalat suuntaavat etelän syvänteisiin lämpimämmän veden perässä.

– Alle 30-senttisten kuhien osalta ei tiedetä, vaeltavatko ne vai pysyvätkö ne samalla alueella, Hannu Huuskonen sanoo.

 

Susanna Eriksson

Lue lisää 8.10.2020 Pielisjokiseudusta.

Kommentoi

Hae sivuilta