Julkaistu 

Modernissa Meteoriitti-talossa testataan puurakentamisen uusia menetelmiä – arkkitehti: ”Talo on vähän kuin toppatakki”

Meteoriitti saa pintaansa hiilenmustan värin Rubio monocoat -öljystä, joka imeytyy puun solurakenteeseen. "Puu hylkii vettä, kun se on oikein käsiteltyä", Kivi Sotamaa kommentoi. Kuva: Ulla-Maaria Koivula Meteoriitti saa pintaansa hiilenmustan värin Rubio monocoat -öljystä, joka imeytyy puun solurakenteeseen. "Puu hylkii vettä, kun se on oikein käsiteltyä", Kivi Sotamaa kommentoi.

Kontiolahdelle on valmistumassa kansainvälisestikin kiinnostava puurakentamisen ja -arkkitehtuurin ”musta helmi”.

Arkkitehti Kivi Sotamaan suunnittelemasta rakennuksesta tulee pian koti Kalifornian Piilaaksosta kotiseudulle palanneen Ulla-Maaria Koivulan ja hänen miehensä Jonathan Hullin perheelle.

– Ajatus uudentyyppisestä puutalosta maaseudulle alkoi kehittyä, kun näin ystävieni Kivi ja Tuuli Sotamaan tekemän Suomen paviljongin Astanan maailmannäyttelyyn 2017, kertoo Koivula.

Sotamaa otti toiveen vastaan, ja vapaat kädet saatuaan suunnitelmiin ilmestyi siirtolohkaretta kuvaava 11-metrinen kulmikas hahmotelma. Pian nimeksi syntyi Meteoriitti.

Meteoriitti on rakennettu kokonaisuudessaan yhdeksän sentin paksuisesta massiivipuisesta CLT-levystä (cross laminated timber) eli ristiinlaminoidusta puusta.

– Ajatus on, että talossa ei ole mitään, mikä voi homehtua. Talo hengittää, Kivi Sotamaa kuvailee materiaalivalintaa.

Lämmöneristeenä Meteoriitissa toimii ilma. Talossa on sisäosa, jossa asutaan, ilmasta muodostuva välivaippa ja kuori. 0,5–2 metrinen ilmavaippa kätkee sisäänsä eristävän ilmakerroksen lisäksi talotekniikan, huoltotilat sekä hätäpoistumistien.

– Talo on vähän kuin toppatakki. Takin sisällä lämpötila on 20 astetta, välikerroksessa 10–15 astetta ja ulkopuolella -15 astetta, Sotamaa avaa ajatuksen periaatteita.

Lue lisää rakennushankkeesta torstain 30.7. Pielisjokiseudusta. Pääset lukemaan näköislehteä ilmaiseksi tästä linkistä.

Kommentoi

Hae sivuilta