Julkaistu    |  Päivitetty 

Hammashuollolle on varattu vain neljä huonetta uuden sote-aseman suunnitelmissa – johtavan ylihammaslääkärin mukaan Lehmon yksikön tulevaisuutta on mietittävä uudelleen

Kontiolahden sote-asemalle on hyväksyttyjen suunnitelmien mukaan tulossa neljä hammashuollon toimenpidehuonetta. Kuva: Susanna Eriksson Kontiolahden sote-asemalle on hyväksyttyjen suunnitelmien mukaan tulossa neljä hammashuollon toimenpidehuonetta.

Kontiolahden kirkonkylälle tulevaa sote-asemaa aletaan rakentaa syksyllä. Sote-aseman on vuoteen 2030 ulottuvan palvelutuotantosuunnitelman mukaan tarkoitus toimia myös Lehmon, Enon ja osittain Juuan tukipisteenä joidenkin palveluiden osalta.

Suunnitelman mukaan kaikkien kontiolahtelaisten ja enolaisten suun terveydenhuolto tuotettaisiin kokonaan Kontiolahden sote-asemalla, ja alkuperäinen tarkoitus oli, että vastaanottohuoneita olisi tullut vähintään kahdeksan. Rakennussuunnitelmien mukaan hammashuollon toimenpidehuoneita tuleekin vain neljä.

– Se on liian vähän sitä ajatellen, että Lehmon hammashuollon toimipiste voitaisiin sulkea kokonaan ja enolaiset siirtää saamaan hammashoitoa Kontiolahdella, johtava ylihammaslääkäri Virva Vänttinen Siun sotesta sanoo.

Hän toteaa, että Kontiolahden kunnan budjettiraamit ovat asettaneet rakennettavien tilojen raamit. Kontiolahden kunnan tekninen johtaja Tommi Hirvonen muistuttaa, että myös Siun sote on hyväksynyt hankkeen, sillä he toimivat tiloissa ja heidän pitää pystyä maksamaan tiloista vuokraa kunnalle.

– En osaa sanoa, missä vaiheessa neljä huonetta on suunnitelmista tippunut. Tulin tähän työhön maaliskuussa, ja silloin hankesuunnitelma oli jo tehty ja poliittisesti hyväksytty, hän toteaa.

Vänttisen mukaan Lehmon hammashoidon yksikön tulevaisuutta on nyt arvioitava tarkasti uudelleen.

– Minä lähtisin siitä, että koska Kontiolahden terveyskeskukseen tulee aiottua vähemmän huoneita, niin Lehmon suun terveydenhuollon toiminta ja Enon konttiratkaisu jatkuvat toistaiseksi nykyisellään, hän summaa.

Huoneistoalaltaan 1 907 neliömetrin kokoiselle Kontiolahden sote-asemalle tulee vastaanotto-, perhe- ja vanhuspalveluiden toimipiste, yleislääketieteen hoito-osasto, laboratorio- ja näytteenottopalvelut sekä suun terveydenhuollon toimipiste. Kontiolahti rakennuttaa noin 7,4 miljoonaa euroa maksavan aseman, ja Siun sote vuokraa tilat.

Lue lisää torstain 23.7. Pielisjokiseudusta. Tilaa lehti eurolla kuukaudeksi TÄÄLTÄ!

Kommentoi

Hae sivuilta