Julkaistu    |  Päivitetty 

Kontiorantaan tehtiin perinneaita

Pyytivaaralainen Pekka Ukkonen (vas.) ja Jari Syrjälä Kontiolahden kirkonkylän Yläpihalta kävivät tutustumassa pistoaidan tekoon. Suvi Palosaari Pyytivaaralainen Pekka Ukkonen (vas.) ja Jari Syrjälä Kontiolahden kirkonkylän Yläpihalta kävivät tutustumassa pistoaidan tekoon.

Viime viikon tiistaina ja keskiviikkona muistui jälleen monen kontiolahtelaisen mieleen sanonta ”nuorna vitsa väännettävä”, kun Kontiorannan kylätalolle kertyi väkeä pistoaidan tekoon.

MSL:n ja Vesaisten puolesta aidanrakennusta opastamassa oli Timo Reko, jolle pistoaitojen teko on tullut tutuksi jo 1990-luvulta alkaen.

– 1993 alkaen olen pitänyt kursseja. Noin 13 kilometriä on 27 vuoden aikana aitaa tehty, Reko muisteli.

Tällä kertaa piste- ja pistoaitoina tunnettua perinneaitaa halusi rakentaa Kontioniemen kyläyhdistys. Pyyntö pohjautui siihen, että edellinen pistoaita Kontiorannan kylätalolla eli tavallista lyhyemmän elämän – vain pari vuotta. Kun edellinen pistoaita-urakka oli saatu puoleen väliin valmiiksi vuonna 2017, purettiin se pian kevyen liikenteen alta.

– Tällä kertaa tekninen johtaja Tommi Hirvonen kävi antamassa siunauksensa uudelle aidan paikalle, ettei sitäkin tarvitsisi heti purkaa, Kontioniemen kyläyhdistyksen hallituksen jäsen Jertta Harinen totesi.

Tavallisesti pistoaita kestää käytössä jopa 10–15 vuotta, ja senkin jälkeen se pysyy pystyssä, kunhan sitä toisinaan huoltaa. Huollossa huonot aidanseipäät ja aidakset vaihdetaan uusiin, ja kunnostus antaa aidalle lisäaikaa. Niinpä nytkin valmistuneelle aidalle toivotaan pitkää ikää.

Suvi Palosaari

Lue koko juttu Pielisjokiseudusta 23.7.2020.

Media

Suvi Palosaari

Kommentoi