Julkaistu 

Koronan vaikutukset Suomessa: rajoitukset vähenevät

Hallitus on linjannut lievennyksiä koronavirusepidemian aiheuttamiin kokoontumisrajoituksiin, vierailukäytäntöihin ja ravitsemisliikkeiden toiminnan rajoitteisiin tänään keskiviikkona 17. kesäkuuta.

Mikäli epidemiatilanne ei merkittävästi muutu nykyisestä, yli 500 henkilön tilaisuudet sallitaan 1. elokuuta alkaen. Tämä edellyttää turvallisuuden varmistamista Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön ohjeiden avulla, eli turvaetäisyydet, hygieniakäytännöt ja asiakasmäärien rajaaminen täytyy ottaa jatkossakin huomioon. Jos tilanne syksylläkin jatkuu ilman, että virus leviää merkittävästi, voidaan luopua kokoontumisrajoituksista kokonaan 1. lokakuuta alkaen. Hallitus kuitenkin suosittaa, että tällöinkin toimijat noudattavat ohjeita omavalvonnallisesti.

Rajoitukset ovat siis voimassa kokoontumiskäytäntöjen osalta heinäkuun loppuun asti. Alle 50 henkilön yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset ovat sallittuja sisä- ja ulkotiloissa. Yhteismäärältään yli 500 henkilön ulkotilaisuudet ovat sallittuja eriyttämisjärjestelyin.

Ravitsemisliikkeet saavat olla 22. kesäkuuta alkaen kello kahteen saakka yöllä. Anniskelu voidaan aloittaa aikaisintaan aamu yhdeksältä, ja se on lopetettava viimeistään yhdeltä yöllä.

Noutopöytämyynti eli buffet-tarjoilut sallitaan jälleen. Ravitsemisliikkeen sisätiloissa saa oleskella kolme neljäsosaa anniskeluluvan tai rakennussuunnitelman mukaisesta henkilömäärästä. Kaikilla asiakkailla tulee olla edelleen istumapaikka. Ravitsemisliikkeen on huolehdittava, että asiakkaille on mahdollisuus käsien pesuun tai desinfiointiin liikkeeseen saavuttaessa. Myös pinnat, astiat ja ruokailuvälineet on pidettävä puhtaina niin, etteivät ne aiheuta tartuntataudin leviämisen vaaraa.

Valtioneuvoston nettisivuilla tiedotetaan myös, että suositus vierailujen välttämisestä sairaaloissa puretaan. Suosituksen purkaminen koskee sekä erikoissairaanhoidossa että perusterveydenhuollossa tapahtuvaa sairaalahoitoa.

Ympärivuorokautisen hoidon yksiköiden iäkkäille ja muihin riskiryhmiin kuuluville asiakkaille tulee järjestää mahdollisuus turvallisesti tavata läheisiään esimerkiksi ulkona riittävästä suojautumisesta huolehtien, tai järjestämällä erillisiä suojattuja tapaamistiloja.

Kommentoi

Hae sivuilta