Julkaistu 

Koulut: pitkä lista turvatoimia käytössä koronaviruksen leviämisen varalta

Koulut: pitkä lista turvatoimia käytössä koronaviruksen leviämisen varalta Piia Juntunen

Viime viikon torstaina peruskoulujen ja esikoulujen opetus käynnistyi jälleen kouluissa. Kouluissa onkin otettu käyttöön laajalti erilaisia toimenpiteitä koronaviruksen leviämisen varalta. Kaikille kouluille on annettu yhteiset opetus- ja kulttuuriministeriön ja THL:n toimintaohjeet ja alueellisesti Siun soten toimintaohjeet sairastumisen varalta.

Turvallisuusohjeita ovat esimerkiksi opetusryhmien erillään pitäminen ja oppilaiden istuminen turvavälein. Käsihygieniaa korostetaan, ja yhteisten työvälineiden käyttö on kiellettyä tai mahdollisimman vähäistä.

Koulutunnit voivat alkaa porrastetusti, ja kouluissa liikuntatunnit ja mahdollisuuksien mukaan muitakin tunteja järjestetään ulkona. Välituntiaikoja on porrastettu ja jaettu eri ryhmille.

Koulujen välillä vaihteluakin

Vaikka iso osa käytännön turvaohjeista onkin koulujen käytöissä samanlaisina, on koulujen välillä myös pientä vaihtelua käytännön järjestelyissä. Isona syynä tähän on se, että oppilasmäärät vaihtelevat kouluissa muutamasta kymmenestä useisiin satoihin.

Vaihtelua on esimerkiksi ruokailutilanteiden toteuttamisessa. Osassa kouluja syödään ruokasaleissa porrastetusti, ja osassa syödään luokissa.

– Ruokailun läpivientiin käytetään paljon enemmän aikaa kuin normaalisti. Ruokailun portaistaminen sanelee tuntien kulun, Uimaharjun ja Enon koulujen rehtori Timo Alanko selventää.

Kontiolahden ruokapalvelupäällikkö Pirjo Partanen kertoo, että isoimmissa kouluissa käytetään kertakäyttöastioita, sillä henkilökunnan aika ei riitä sekä ruuanjakeluun että astiahuoltoon. Isoissa kouluissa on siirrytty myös pillimehuihin hygieniasyistä.

– Maitoautomaatista ja -purkeista tulee kosketuskontakteja. Mietimme kahden desilitran pieniä maitopurkkeja, mutta Valio ilmoitti, ettei voi toimittaa niin suuria määriä pieniä purkkeja kartonkipulan vuoksi, joten joku ratkaisu oli tehtävä, Partanen taustoittaa päätöstä pillimehuista.

Enossa ja Uimaharjussa kouluissa on käytössä tavalliset astiat, mutta astioiden palautuspisteitä on lisätty ja liikkumisen kiertosuunnat on määritelty.

Osa pysyy kotona lukukauden loppuun

Osa Kontiolahden ja Enon lapsista ja nuorista opiskelee lukukauden loppuun kotona. Kotiin on jäänyt lapsia, jotka ovat riskiryhmiin kuuluvia tai joiden lähipiirissä on riskiryhmiin kuuluvia henkilöitä. Kodeissa opetuksesta vastaavat huoltajat.

Kontiolahden kunnan alakoululaisista kotiin on jäänyt 13,3 prosenttia  ja yläkoululaisista 14 prosenttia. Enon alakoululaisista kotiin on jäänyt 22 prosenttia. Uimaharjussa kotiin on jäänyt 22 prosenttia alakoululaisista ja 17 prosenttia yläkoululaisista. Louhiojan alakoulusta kotiin on jäänyt 3,9 prosenttia oppilaista.

 

Suvi Palosaari

Lue lisää Pielisjokiseudusta 20.5.2020

Kommentoi

Hae sivuilta