Julkaistu 

Hallitukselta 15 miljardin rahapaketti

Perjantaina 20. maaliskuuta hallitus esitteli joukon toimia, joilla pyritään auttamaan yrityksiä sekä ihmisiä, joille tilanteesta aiheutuu taloudellista vahinkoa. Merkittävä osuus yrityksille annettavasta tuesta on lainamuotoista.


Suomen valtion erityisrahoitusyhtiö Finnveran kautta yrityksille ohjataan 10 miljardin euron lisärahoitus. Hallitukselta tuli selkeä viesti, että Finnvera takaa, ja nyt pankkien on hoidettava oma osuus eli yritysten rahoitus.

Business Finlandin avustusvaltuutta lisätään 150 miljoonaa käytettäväksi nopeisiin yrityksiä tukeviin toimiin. Yritysten kehittämishankkeiden tukemiseen ehdotetaan 50 miljoonan euron lisäystä.

Muitakin helpotuksia yrityksille esiteltiin. Yritys voi kolmen kuukauden ajan lomauttaa työntekijöitään normaalia nopeammin, mutta toisaalta palkansaajan turvaa parannetaan. Ilmoitusaika lyhenee 14 päivästä viiteen päivään ja lomautusoikeus laajennetaan koskemaan myös määräaikaisia työntekijöitä. Työttömyysturvan omavastuupäivät poistetaan lomautuksissa ja irtisanomistilanteissa, eikä etuuden enimmäisaika kulu lomautuksen aikana.

Työttömyysturvan saaminen ei edellytä yrityksen lopettamista, kuten ennen kriisiä.

Lisäksi hallitus lupasi tukea Finnairia 600 miljoonan euron takauksilla ja tartuntatautien valvontaan olisi tulossa 26 miljoonan euron lisäys. THL:n toimintamenoihin ehdotetaan 12,8 miljoonan lisämäärärahaa koronaviruksesta aiheutuviin menoihin, ja poliisille ehdotetaan 5,6 miljoonan euron lisäystä. Muihin poikkeusoloihin liittyviin menoihin ehdotetaan 200 miljoonaa euroa.

Kuinka paljon valtio oikein velkaantuu tukitoimista? Oikeaa vastausta ei vielä ole saatavilla. Kaikki riippuu siitä, paljonko valtion tuet auttavat ja kuinka kauan koronaepidemia kestää. Jälkipyykkiinkin ja talouden elpymiseen menee aikansa.

Yksi iso kysymysmerkki on myös kuntatalouden tukeminen. Hallitus ilmoitti tukevansa kuntataloutta, ja painotti, ettei kunnat aloittaisi lomautuksia ja irtisanomisia.

Kommentoi

Hae sivuilta