Julkaistu 

Yli 70-vuotiaiden syytä noudattaa annettuja ohjeita

Tänään hallituksen tiedotustilaisuudessa käsiteltiin koronavirusepidemiaa ja sen aiheuttamia ilmiöitä. Pääministeri Sanna Marin kertoi heti aluksi, että tiedotustilaisuuksia järjestetään, jotta ihmiset saisivat oikeaa ja ajantasaista tietoa asiasta - valitettavasti liikkeellä on myös paljon väärää tietoa.

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen kertoi, että Suomessa on todennettu 359 tartuntaa, tartunnan saaneita on THL:N mukaan paljon enemmän.

Pekonen halusi muistuttaa ihmisiä koronaviruksen tarttuvuudesta. Se tarttuu ensisijaisesti pisara- ja kosketustartuntana, kun yksi henkilö yskii tai aivastaa. Tartuntariski kasvaa, kun ihmiset kokoontuvat tai ovat läheisissä kontakteissa toisiinsa. Siksi kehotetaan noudattamaan erityistä varovaisuutta ihmisten välisissä kontakteissa. Kaikenikäiset ihmiset ovat alttiita saamaan koronavirustartunnan, ja yhtä lailla levittämään tartuntaa. Koska osalla tartunta näkyy lievänä, he voivat tietämättään levittää koronavirusta muihin ihmisiin.

- Jokaisen on syytä kiinnittää huomiota omiin toimintatapoihinsa ja ottaa huomioon muut ympärillä olevat ihmiset, Pekonen teroitti.

Järkevää lääkkeiden ostoa

Ihmiset ovat olleet huolissaan lääkkeiden riittävyydestä, mikä on näkynyt epänormaalina kulutuspiikkinä apteekeissa. Lääkkeiden tarpeeton ostaminen voi aiheuttaa ongelmia apteekkien varastojen riittävyydelle. Suomessa lääkkeiden saatavuudessa ei ole kuitenkaan akuuttia ongelmaa, lääkevarastot ovat hyvät.

Pekonen toivoi, että ihmisten tulisi nyt käyttää malttia lääkehankinnoissa ja kuulla ammattihenkilöiden ohjeita.

- Suomen terveysministeriö seuraa lääkehuollon ja lääkkeiden jakelun tilanteen kehittymistä, ja tulee tarvittaessa antamaan yksilöityjä velvoittavia määräyksiä lääkkeiden saatavuuden varmistamiseksi, Pekonen sanoi.

Toimintaohjeita yli 70-vuotiaille

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru painotti tilaisuudessa, että kaikki suomalaiset ottaisivat annetut ohjeet vakavasti.  Pian yli 70-vuotiaat tulevat saamaan tarkemmat toimintaohjeet liikkumiseen.

- Pääministeri totesi eilen A-Studiossa hyvin totesi toimintaohjeen keskeisen sisällön. Tärkeintä suojautumista riskiryhmien osalta on se, että vältetään kontakteja. Pidetään reilun metrin turvaväli kaikessa toiminnassa ja pyritään olemaan erillään muista mahdollisuuksien mukaan. Voi olla, että välttämättömiä reissuja on edessä, kuten lääkäriin tai apteekkiin.

Moni vanhus nojaa nyt kaveriapuun, johon hallitus toteaa, että kävijät ovat tartuntariski. Näissä olosuhteissa lähiapu tulee saada kunnista. Hallitus tulee ohjeistamaan kuntia huomenna asiasta lisää.

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsti Varhila totesi, että mikäli kaveri toimittaa ruokia oven taakse, on tärkeää, että hän on oireeton. Yhtä tärkeää on myös se, että jos kaveri on ollut sellaisen läheisyydessä, joka on sairastunut ja samalla mahdollisesti altistunut koronavirukselle, ei silloin myöskään vie ruokaa toiselle.

Mökille meno kaksipiippuista

Monet vanhukset ovat lähteneet mökeille toiseen maakuntaan. Pääministeri Sanna Marin toteaa, että tällä hetkellä ei ole käytössä sellaisia rajoittamisen pykäliä, että maakuntarajojen yli liikkuminen olisi kiellettyä. Toki pitää ottaa huomioon, että pienemmillä paikkakunnilla terveydenhuollon kapasiteetti ei ole yhtä iso kuin isommilla paikkakunnilla.

Aino-Kaisa Pekonen lisäsi, että tässäkin tilanteessa sosiaalisten kontaktien välttäminen on tärkeää, ettei käy niin, että pääkaupunkiseudulla mennään mökkeilemään alueelle, jossa tautia ei ole.

- Aina kun me liikumme paikasta toiseen, taudinleviämisen riski kasvaa.

Ei yhteisiä palloilupelejä

Sosiaalisten kontaktien välttely koskee myös lapsia ja nuoria. Sanna Marinin mukaan heidän tulisi välttää yhteisiä pallopelejä ja kavereiden tapaamisia. Vaikka ohjeena on julkisilla paikoilla kokoontumisten ja yli 10 hengen joukkojen välttäminen, myös niitä pienempiä ryhmiä on syytä välttää, jotta voidaan hidastaa viruksen leviämistä.

Kommentoi

Hae sivuilta