Julkaistu 

Hallitus: varhaiskasvatus avoinna, koulut kiinni – kaikilla ei oikeutta kouluruokaan

Hallitus piti tiedotustilaisuuden erityisesti kouluja ja varhaiskasvatusta koskien. Kuva: Susanna Eriksson Hallitus piti tiedotustilaisuuden erityisesti kouluja ja varhaiskasvatusta koskien.

Hallituksen tiedotustilaisuudessa on teroitettu koulu- ja varhaiskasvatuspäätöksiä poikkeustilanteessa. Lähiopetus on keskeytetty ja hyvin suuri määrä lapsia on kotona, suuri osa heistä vanhempiensa kanssa.

Pääministeri Sanna Marin korosti tilaisuudessa, että opetus kuitenkin jatkuu. Hallitus ei ole keskeyttänyt opetusta suomessa. Se, voivatko opettajat tehdä etätyötä, on kuntien harkintavallassa. Opettajilla on edelleen työntekovelvoite.

Koulutuksen järjestäjillä ei ole velvollisuutta järjestää kouluruokailua niille lapsille, jotka eivät ole koulussa. Opetusministeri Li Andersson sanoo, että mikäli kunnat jatkossa järjestävät poikkeustilanteen aikana kaikille koululaisille kouluruokailun, lasten lähikontaktien määrä pysyy suurena. Kouluruokailu järjestetään monissa kunnissa tarvepohjaisesti, mitä Anderssonkin suosittelee.

Kouluissa järjestetään lähiopetusta niiden 1-3-luokkalaisten lasten vanhemmille, jotka työskentelevät kriittisillä aloilla. Tällaisilla aloilla työskentelevien vanhempien lapset, jotka ovat erityisen tuen piirissä, saavat myös lähiopetusta.

Hallitus kertoi tilaisuudessa, että varhaiskasvatus pysyy auki, ja lapset voi viedä hoitoon mikäli tarve näin vaatii. Mikäli vain mahdollista, hallitus suosittelee hoitamaan myös alle kouluikäiset lapset kotona. Yksi syy päätökseen on huoli siitä, että jos varhaiskasvatuspaikat suljettaisiin, kasvatusvastuu siirtyisi monissa tapauksissa isovanhemmille.

Andersson totesi, että varhaiskasvatuksen maksuista päättävät kunnat. Hallitus toivoo, että kunnat harkitsevat myös maksujen perimättä jättämistä.

Lue lista kriittisistä työntekijöistä täältä.

Kommentoi

Hae sivuilta