Julkaistu 

Koronavirus: PKO:ssa sopeutetaan toimintaa

Pandemia vaikuttaa palveluiden käytön vähentämiseen, vaikka ruokakaupoissa kauppa käy. Työntekijöiden valmiutta yli toimirajojen kartoitetaan, mikäli tulisi eteen tilanne, että ruokakauppahenkilöstö ei pääsisi töihin. Kuva: Suvi Palosaari Pandemia vaikuttaa palveluiden käytön vähentämiseen, vaikka ruokakaupoissa kauppa käy. Työntekijöiden valmiutta yli toimirajojen kartoitetaan, mikäli tulisi eteen tilanne, että ruokakauppahenkilöstö ei pääsisi töihin.

Koronaviruspandemia vaikuttaa tällä hetkellä erityisesti matkailu- ja ravitsemistoimialaan sekä liikkumiseen. Kysyntä ja asiakasmäärät hotelleissa, ravintoloissa, parturi-kampaamoissa ja liikenneasemilla ovat jo nyt vähentyneet merkittävästi. Arvio on, että tilanne tulee vaikeutumaan edelleen.

Pohjois-Karjalan Osuuskauppa käynnisti eilen yhteistoimintaneuvottelut, joilla se pyrkii sopeutumaan valmiuslain mukaiseen toimintaan. PKO tiedottaa, että neuvottelujen ensisijainen tavoite on turvata jokaisen työntekijän toimeentulo niin hyvin kuin se on mahdollista, ja varmistaa organisaation toimintakyky.

Neuvotteluissa kartoitetaan ja arvioidaan henkilöstön mahdollisuutta toimia eri työehtosopimusten piirissä, käyttää mahdollisuuksien mukaan erilaisia vapaita sekä vuosilomia tai vaihtaa lomarahoja vapaiksi.

Lomautusten määrä pyritään pitämään mahdollisimman pienenä. Yt-neuvottelut koskevat koko PKO:n henkilöstöä pois lukien ne asiantuntija- ja esimiestehtävät, joita tarvitaan toiminnan koordinoimiseen.

− Työn vähenemisestä huolimatta esimerkiksi ruokakaupoissamme saattaa esiintyä myös työvoimapulaa. Tämä voisi johtua tilanteesta, jossa iso osa henkilöstöä joutuisi karanteeniin, sairastuisi yhtäaikaisesti, tai jäisi kotiin esimerkiksi päiväkodin ollessa kiinni. Työntekijöiden valmiutta auttaa näissä tilanteissa yli osuuskaupan toimialarajojen kartoitetaan, ja mahdollisten lomautusten määrä ja vaikutukset pyritään pitämään mahdollisimman pienenä. Lomautuksia pyritään välttämään myös hyödyntämällä työehtosopimuksessa olevia mahdollisuuksia työaikajoustoihin, kertoo PKO:n toimitusjohtaja Juha Kivelä.

Kommentoi

Hae sivuilta