Julkaistu 

Koronavirus: Laajoja toimenpiteitä koskien myös Kontiolahtea ja Enoa

Monet vapaa-ajan toimintoja on kehotettu rajaamaan. Joensuun kaupunginteatterin esitystoiminta jatkuu kuitenkin normaalisti. Katsomopaikkoja suurella näyttämöllä on 273. Arkistokuva: Hanna-Mari Lappalainen Monet vapaa-ajan toimintoja on kehotettu rajaamaan. Joensuun kaupunginteatterin esitystoiminta jatkuu kuitenkin normaalisti. Katsomopaikkoja suurella näyttämöllä on 273.

Kunnat, kuntayhtymät, yritykset ja yhdistykset ovat reagoineet koronavirusepidemiaan. Muutoksia toimintatapoihin on laajalti.

Joensuun kaupunki on tiedottanut, että kaikki yleisötilaisuudet, joihin osallistuu yli 500 henkeä, tullaan kieltämään toukokuun loppuun saakka. Kaupungin työntekijät toteuttavat vain välttämättömät koti- ja ulkomaiden työmatkat.

Terveyden ja hyvinvoinninlaitos THL tulee Valtioneuvoston tiedotuksen mukaan lähettämään jokaiseen kotitalouteen postitse koronavirukseen ja sen ehkäisemiseen liittyvän tietopaketin.

Kaupunki avaa infosivut sekä intranettiin että kaupungin verkkosivuille. Sinne päivitetään säännöllisesti asiaan liittyviä ajankohtaisia tiedotteita ja ohjeita.

Kuntayhtymä Riverian henkilökunnalla ja opiskelijoilla on 12. maaliskuuta alkaen toistaiseksi oleva matkustuskielto ulkomaille koronavirustartuntojen estämiseksi. Riverian kansainväliset liikkuvuudet Suomeen ja Suomesta (opiskelijat, opettajat ja muu henkilökunta sekä yhteistyökumppanit) on keskeytetty toistaiseksi koronavirustartuntojen estämiseksi. Tällä hetkellä ulkomailla oleville opiskelijoille ja henkilöstölle on järjestelty paluumatkoja.

Riverian henkilökunta ei osallistu fyysisesti talon ulkopuolella järjestettäviin ja työtehtäviin liittyviin seminaareihin, vaan seminaareihin osallistutaan tietoverkkojen välityksellä.

Joensuun seurakuntayhtymä on puolestaan tiedottanut, että Joensuun seudun seurakunnat luopuvat toistaiseksi kaikista sellaisista kokoontumisista, jotka eivät kuulu lakisääteisten tehtävien hoitoon. Seurakunnat toimittavat jumalanpalvelukset edelleen normaalisti, mutta seurakuntien jumalanpalveluselämään voi tulla tapauskohtaisia muutoksia. Tilaisuuksissa kiinnitetään erityistä huomiota käsi- ja yskimishygieniaan.

Koulutkin varautuvat

Kontiolahden sivistystoimi on varautunut koronan leviämiseen ohjeistamalla kouluja ja päivähoitopaikkoja.

Kunnan opetuspäällikkö Teemu Piirainen kertoo, että hallituksen tekemien linjausten jälkeen Kontiolahden johtoryhmä on tehnyt omat ohjeistukset, ja perusopetuksen osalta kevätlukukautta koskien Kontiolahdella on useita linjauksia epidemian hillitsemiseksi. Koulujen kautta on annettu ohjeistus, että oppilaiden on kaiken varalta säilytettävä oppikirjoja ja -välineitä kotonaan. Ensi viikolla kouluun otetaan mukaan päivittäin ne kirjat ja tarvikkeet, joita oppitunneilla lukujärjestyksen mukaan tarvitaan, Piirainen toteaa.

Ohjeistuksen mukaan hiihtolomaviikolla (viikko 10) silloisella epidemia-alueilla (Kiina, Etelä-Korea, Pohjois-Italia ja Iran) olleet oppilaat suositellaan jäävän kotiin ensi viikon ajaksi. 13. maaliskuuta lähtien missä tahansa ulkomailla matkanneet oppilaat ovat automaattisesti kotona 14 vuorokautta, saapumispäivästä.

Kaikki luokkaretket, leirikoulut, vierailut, koulun retket ja muut matkat perutaan. Koulujen uimaopetus keskeytetään kevätlukukauden osalta, samoin koulun ulkopuolisiin tapahtumiin osallistuminen ja henkilöstön täydennys- ja muut koulutukset. Niihin etäosallistuminen mahdollistetaan.

Siun sote rajaa vierailuja

Joensuussa ja Kontiolahdella ei ole toistaiseksi todettu koronavirustartuntoja. Siun sotessa epidemiaan varaudutaan monin tavoin. Kuntayhtymä esimerkiksi rajoittaa vierailuja keskussairaalaan, vuodeostastoille ja terveyskeskuksiin, hoivakoteihin ja palveluasumisen yksiköihin. Vierailijoita, jotka ovat sairaana tai lievässäkään flunssassa, ei oteta toistaiseksi vastaan. Vierailemista tulee välttää myös kahden viikon ajan ulkomailta palaamisen jälkeen, vaikka kokisi olonsa täysin terveeksi.

- Toivomme, että läheiset ilahduttaisivat omaisiaan ensisijaisesti puhelimitse, ja vältettäisiin vierailuja ylipäätään. On erittäin tärkeää suojata kaikkein hauraimpia, painottaa toimialuejohtaja Sirpa Kaipiainen Siun sotesta.

Omassa toiminnassa etätyön tekeminen ja virtuaalikokoukset ovat myös keinovalikoimassa taudin leviämistä vastaan. Sote-alalla etätyö on tosin mahdollista vain murto-osalle henkilöstöä.

- Henkilökunnan täytyy nyt pysyä terveenä. Samalla se tietysti tarkoittaa sitä, että sairaana ei pidä eikä saa tulla töihin. Meillä on varsin valmiit varautumissuunnitelmat, miten toimimme epidemiatilanteessa henkilöstöresurssien turvaamiseksi kriittisissä toiminnoissa, kertoo Siun soten henkilöstöjohtaja Johanna Bjerregård Madsen.

Siun sotessa työntekijä voi olla esimiehen luvalla sairaslomalla seitsemän päivää. Siun sote suosittelee samaa käytäntöä myös muille työnantajille, jottei lyhyiden sairaslomatodistusten kirjoittaminen kuormittaisi terveydenhuoltoa.

Kerhotoiminta jäihin

Myös yritykset ja yhdistykset ovat alkaneet varautua koronaepidemiaan. Erilaisia kerhoja ja tapahtumia on peruttu runsaasti. Esimerkiksi Suomen Partiolasten keskusjärjestön ohjeistuksen mukaan kontiolahtelainen partiolippukunta Kaiskun Kävijät on keskeyttänyt viikkotoiminnan sekä peruuttanut leirit ainakin 15. huhtikuuta saakka.

Salibandyseura FB Factor on myös tiedottanut, että kaikkien joukkueiden, harrasteryhmien ja sählykerhojen harjoitustoiminta keskeytetään toistaiseksi, vähintään maaliskuun lippuun saakka. Factoria koskeva kilpailutoiminta on lopetettu tämän kauden osalta Salibandyliiton toimesta.

12. maaliskuuta Pielisjokiseutu mainosti Hippo-hiihtoja ampumahiihtostadionilla, mutta myös se tapahtuma on nyt peruttu.

Suvi Palosaari

Kommentoi

Hae sivuilta