Julkaistu    |  Päivitetty 

Lakko käynnistyi Uimaharjussakin

Paperiliitto ja Metsäteollisuus eivät ole saaneet aikaan sopua työehtosopimusneuvotteluissa. Lakko näkyy myös Uimaharjun Enocellin tehtaalla ja kunnossapitoyhtiö Eforassa.

Paperi-, kartonki- ja sellutehtaita sekä sahoja ja vaneritehtaita koskevat lakot ovat alkaneet laajasti. Sunnuntaina Paperiliitto ja Teollisuusliitto tiedottivat sunnuntaina laajentavansa lakkoja viikolla, jolloin lakossa aiotaan olla kolme viikkoa alkuperäisen kahden sijaan.

Kokonaisuudessaan noin 9 000 henkilöä koskeva Paperiliiton lakko kestää 16. helmikuuta saakka, ellei työehtosopimusneuvotteluissa synny ratkaisua ennen tätä.

Lakon piiriin kuuluu useita toimipisteitä muun muassa Stora Ensosta, UPM:stä ja Metsä Boardista. Uimaharjussa lakon piirissä ovat Enocellin tehdas ja Efora oy.

Paperiliiton sivuilla kerrotaan, että tes-neuvotteluissa osapuolet ovat tavanneet 34 kertaa, mutta sopimusta ei ole saatu aikaan.  Paperiliitto ja Metsäliitto neuvottelevat työehtosopimuksista jälleen tiistaina.

 

Työnantajapuoli Metsäteollisuus ilmoitti puolestaan sunnuntaina 10. helmikuuta alkavasta kolmen vuorokauden työsulusta paperi-, kartonki- ja selluteollisuudessa. Työsulku järjestetään 12 tuotantolaitoksessa.

Paperiliiton laajennettu lakko koskee sulun päätyttyä myös sulutettuja yrityksiä. Työsulku tarkoittaa, että Paperiliiton jäsenet eivät pääse työpaikalle eikä työntekijöille makseta palkkaa.

 

Samanaikaisesti Teollisuusliitto on päättänyt mekaanisen metsäteollisuuden lakon kestosta 16. helmikuuta saakka.  Lakon piiriin kuuluvat Uimaharjun Stora Enso Wood Products Oy Ltd ja Efora oy. Kokonaisuudessaan lakon piirissä on yli 6 000 työntekijää.

Teollisuusliiton tavoitteita mekaanisessa metsäteollisuudessa ovat muun muassa kiky-tuntien poistaminen ja ostovoiman turvaavat palkankorotukset. Lisäksi erimielisyyttä on useista tekstikysymyksistä. Teollisuusliiton mukaan lakko laajenee, koska työnantajapuoli on täysin haluton järkeviin neuvotteluihin: neuvottelupöytään on liiton mukaan tuotu rajuja heikennyksiä.

– Meille on esitetty neuvottelupöydässä muun muassa palvelusvuosikorvauksen poistamista, sairausajan palkan leikkausta ja työajan lyhennyskorvauksen puolittamista. Niin ikään leikkauksia olisi tulossa myös arkipyhäkorvauksiin. Edelleen neuvotteluja käyvien renkien listalla ovat olleet myös talkootyötuntien teettäminen ja jäsenmaksuperinnän lopettaminen, Teollisuusliiton puutuotesektorin johtaja Jyrki Alapartanen luettelee Teollisuusliiton tiedotteessa.

Työnantajapuoli Metsäteollisuus pitää vastuuttomana Teollisuusliiton päätöstä venyttää alun perin kaksiviikkoista lakkoa kolmeen. Lisäksi se syyttää Teollisuusliittoa, että se olisi levittänyt virheellistä tietoa työnantajien neuvotteluesityksistä ja yrittänyt rajata tes-kierroksen koskemaan pelkästään kiky-tuntien kohtaloa.

– Metsäteollisuus ry on valmis hakemaan ratkaisua myös Teollisuusliiton kanssa mahdollisimman nopealla aikataululla. Neuvottelutulos syntyy vasta, kun saamme sovittua kustannuskilpailukykyä parantavista työehdoista, Metsäteollisuus ry:n työmarkkinapäällikkö Mikko Lehtonen sanoo Metsäteollisuuden tiedotteessa.

 

Kommentoi

Hae sivuilta