Julkaistu 

Karjalanpiirakan nimisuojattuun reseptiin saatiin odotettu muutos

Kuvituskuva. Maa- ja kotitalousnaiset haki muutosta karjalanpiirakan nimisuojattuun reseptiin, jotta myös esimerkiksi laktoosittomia piirakoita voitaisiin kutsua karjalanpiirakoiksi. Kuva: Marko Puumalainen Kuvituskuva. Maa- ja kotitalousnaiset haki muutosta karjalanpiirakan nimisuojattuun reseptiin, jotta myös esimerkiksi laktoosittomia piirakoita voitaisiin kutsua karjalanpiirakoiksi.

Euroopan komissio hyväksyi vuodenvaihteessa karjalanpiirakan nimisuojaa koskevan muutoshakemuksen. Karjalanpiirakaksi saa nyt kutsua myös piirakoita, joiden sydänpuuro on valmistettu esimerkiksi laktoosittomaan maitojuomaan tai maitojauheeseen. Myös suolan käyttö täytteessä on mainittu erikseen reseptissä.

Pielisjokiseutu uutisoi helmikuussa 2019 uimaharjulaisen Kotileipomo Viipukan joutuneen muuttamaan markkinoinnissaan karjalanpiirakat riisipiirakoiksi valvontaviranomaisen lähestyttyä yrittäjiä. Silloisen nimisuojatun reseptin mukaan laktoosittomaan maitojuomaan tehtyjä piirakoita ei saanut kutsua karjalanpiirakoiksi.

- Olemme jatkaneet tämän vuoden ajan samalla tavalla. Piirakkamme ovat edelleen laktoosittomia, ja olemme kutsuneet niitä karjalanpiirakan sijaan riisi- ja perunapiirakoiksi. Jos mieli yrityksen pysyä hengissä tällä alueella, kyllä on tehtävä laktoositonta, yrittäjä Merja Kinnunen toteaa.

Maa- ja kotitalousnaiset jätti helmikuussa Ruokavirastolle karjalanpiirakan nimisuojaa koskevan muutoshakemuksen. Kinnunen iloitsee nyt saadusta muutoksesta nimisuojattuun reseptiin.

- Karjalanpiirakan nimisuoja sinänsä on tärkeä asia, ja olen iloinen, että nyt pääsemme kutsumaan aidosti käsintehtyjä piirakoitamme jälleen karjalanpiirakoiksi.

Kommentoi

Hae sivuilta