Julkaistu 

Ilmiö: Enon Hepolammessa vaaleanpunaisia juovia

Asiantuntijat epäilevät vaaleanpunaista väriä levien aiheuttamaksi. Kuva: Minna Puhakka Asiantuntijat epäilevät vaaleanpunaista väriä levien aiheuttamaksi.

18. marraskuuta Minna Puhakka jakoi facebookissa Enon kirkonkylä -ryhmässä kuvia Hepolammelta. Jää olli rannan läheisyydessä värjäytynyt vaaleanpunaiseksi kymmenien metrien pituiselta matkalta.

Pian asiaa tulikin tutkimaan ely-keskus, joka otti näytteitä Hepolammesta ja nyt lopullinen analyysi odottaa tulostaan. Kyseessä on ely-keskuksessa työskentelevän Ninni Rissasen mukaan todennäköisesti leviä, jotka ovat voineet värjäytyä raudan tai mangaanin vaikutuksesta. Suomen ympäristokeskuksen Marko Järvinen epäili, että kyseessä voisi olla vedestä jään sisälle jäänyt kukinta. Hän myös kertoi, että Vaaleanpunaista jäätä on havaittu Suomesta aiemminkin: Marsuddenilla vuonna 2009 aiheuttajana olivat rautabakteerit. Tuolloin väri oli tosin tummempi. Maaliskuussa 2018 Lauttasaaressa havaittiin punaista jäätä, jonka aiheutti hajoavan rakkolevän pigmentit.

Myös Suomen ympäristökeskuksen Kristiina Vuorio piti näytettä mielenkiintoisena. Hän kertoi, että esimerkiksi Cryptomonas -suvun nielulevissä on lajeja, jotka voivat runsaana esiintyessään, esimerkiksi laboratoriokantoina, näyttää vaaleanpunaisilta. Kotamaiset solut vaativat kuitenkin lisää tutkimuksia, ennen kuin vaaleanpunaisen värin salaisuus selviää.  Säilötty näyte lähetetään Helsinkiin lisämääritystä varten.

 

Kommentoi

Hae sivuilta