Julkaistu 

Postilakko jatkuu, tänään alkavilla tukilakoilla myös vaikutuksia Postin toimintaan

Kirjeet eivät kulje vielä toviin. Kuva: Suvi Palosaari Kirjeet eivät kulje vielä toviin.

Posti tiedottaa, että lakot vaikeuttavat kotimaan ja ulkomaan postin kulkua.

Maanantaina 11. marraskuuta alkanut PAU:n postilakko on vaikeuttanut postinjakelua eri puolilla Suomea. Pieni osa kirjepostista, aikakauslehdistä ja mainoksista saadaan tämän hetkisen arvion mukaan lajiteltua ja jaettua vastaanottajille myös tänään.

Postin poikkeustilanteiden johtaja Jarmo Ainasoja sanoo, että pakettien kulku on sujunut lakosta huolimatta hyvin suuremmissa kaupungeissa.

- Valitettavasti nyt lakon pitkittyessä pienessä osassa paketteja viiveet voivat olla jopa viikon. Suurin osa pystytään tämän hetkisen arvion mukaan kuitenkin toimittamaan asiakkaille aikataulussa, Ainasoja sanoo.

Normaalisti toimivat palvelut ovat sanomalehtien varhasijakelu, palvelupisteet, kuten postit, pakettiautomaatit sekä postimerkkien jälleenmyynti ja varastopalvelut. Turvallisuuteen ja terveyteen liittyvät työt toimivat osittain, ja PAU on rajannut ne lakon ulkopuolelle.

Lakon vuoksi viivästymisiä aiheutuu kirjeille, aikakauslehdille, suoramarkkinoinnille eli mainoksille, paperilomakkeilla tehdyille postin ohjausta koskeville toimeksiannoille kuten osoitteenmuutoksille ja määräaikaisille edelleenlähetyksille. Näiden osalta viiveet voivat olla jopa viikkoja. Viiveitä tulee myös rahtipalveluihin. Paperiset saapumisilmoitukset noudettavista lähetyksistä eivät kulje. Lähetyksen noutopaikka näkyy sähköisessä saapumisilmoituksessa.

Myös eri ammattiliittojen tukilakoilla on vaikutusta Postin toimintaan. Ilmailualan Unionin (IAU) jo alkanut tukilakko kohdistuu postin käsittelyyn lentoasemilla. Ruotsista ja Baltiasta lentoteitse ja muualta EU-alueelta saapuvissa paketeissa voi olla muutaman päivän viive. Suurin osa paketeista Euroopasta ja Eurooppaan toimitetaan maantiekuljetuksilla, joten vaikutus niihin on ollut vähäinen. Lakko vaikuttaa voimakkaimmin kansainvälisiin paketteihin ja kirjelähetyksiin, jotka tulevat tai lähtevät Euroopan ulkopuolelta (esim. USA, Japani, Kiina) lentokuljetuksina. Nämä lähetykset toimitetaan lähtömaista vasta lakon jälkeen. Myös luukkuun jaettavien kansainvälisten kirjeiden, lehtien ja mainosten kuljetus ja jakelu keskeytyy.

Muun muassa Merimies-Unioni ja Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT ovat aloittaneet tänään 18. marraskuuta tukitoimet. Toteutuessaan tukilakot tarkoittavat, että Postin kuljetuksia ei oteta mukaan kotimaan liikenteessä oleville yhteysaluksille, lautta-aluksille sekä losseille ja ulkomaan liikenteessä oleville lasti- ja ropax-aluksille sekä matkustaja-autolautoille. Tukilakot vaikeuttavat myös muun muassa Postin kaikkien lähetysten käsittelyä ja kulkua maantieliikenteessä ja satamissa.  

Kommentoi

Hae sivuilta