Julkaistu 

Tekstiilituotannon koetehdasta kaavaillaan Suomeen tai Ruotsiin - yksi mahdollinen paikka Uimaharju

Enocellin tehtaan kylkeen toivotaan uutta pilottitehdasta, joka jatkojalostaa liukosellusta kuituja kangasteollisuuteen. Pilottitehdas perustetaan Suomeen tai Ruotsiin.

Stora Enson, Ikean ja Hennes & Maurizin uusi yhteisyhtiö TTT, eli Tree to Textile ab, suunnittelee tekstiilivalmistuksen koelaitosta. Stora Enson Suomen sidosryhmäsuhdejohtaja Timo Heikka kertoo, että uuden koelaitoksen on tarkoitus tuottaa liukosellusta valmistettavia kuituja.

Heikka toteaa, että Uimaharjun Enocellin tehdas on yksi luonnollinen tarkastelukohde tehtaan sijainniksi, mutta on TTT:n sisäinen päätös, mihin tehdas lopulta sijoittuu. Stora Enso omistaa Ruotsiin rekisteröidystä yhtiöstä neljäsosan.
Koelaitoksen paikka selviää todennäköisesti ensi vuonna.

Enocellin tehtaanjohtaja Sauli Purho sanoo, että Enocell loisi hyvät olosuhteet ja paikan koelaitokselle.

- Tehtaan mittakaava on sopiva, ja Enocell voi valmistaa sekä havu- että koivupuun liukosellua. Tontti on olemassa, samoin voimalaitos, josta saa sähköä. On laboratorio, kunnossapito ja puunostovarmuus. Teknisiä etuja on paljon, hän luettelee.

Timo Heikka pohtii, että Uimaharju on toki kaukana katsottuna Helsingistä ja Tukholmasta. Hän empii, saataisiinko metropoleista kaukana sijaitsevaan koetehtaaseen varmuudella houkuteltua ammattitaitoista väkeä, kuten tutkijoita ja tieteentekijöitä.

Lue lisää Pielisjokiseudusta 5.9.2019

Kommentoi

Hae sivuilta