Julkaistu 

Tuhoisista trombeista 15 vuotta

Trombin tuhoisasta vierailusta on pian aikaa 15 vuotta. Jouhtenisen saari kärsi mittavat puustovahingot. Arkistokuva: Jouni Turunen / Karjalainen Trombin tuhoisasta vierailusta on pian aikaa 15 vuotta. Jouhtenisen saari kärsi mittavat puustovahingot.

Pohjois-Karjalan tuhoisista trombeista on kulunut 15 vuotta. Pohjois-Karjalan pelastuslaitokselta kerrotaan, että pelastajien muistissa on edelleen muistissa Viinijärvellä ja Kontiolahdella riehuneet trombit, joista erityisesti Kontiolahden trombi jäi historiaan voimakkaimpana Pohjois-Karjalaa kohdanneena sään ääri-ilmiönä.

Pelastusjohtaja Markus Viitaniemi muistelee, että trombin voimakkuus yllätti tuolloin myös pelastuslaitoksen väen ja herätti vuonna 2004 aloittaneen alueellisen pelastustoimen varautumaan ennakkoon sään ääri-ilmiöihin.

Tapahtumasta otettiin pelastuslaitoksella opiksi ja nykyään säätilan kehittymistä seurataan pelastuslaitoksella ennakoivasti tiiviissä yhteistyössä ilmatienteenlaitoksen ja naapuripelastuslaitosten kanssa.
Vaaraa aiheuttavissa säätilanteissa pelastuslaitos reagoi mahdollisuuksien mukaan tilanteeseen sääennusteen perusteella jo etukäteen esimerkiksi nostamalla valmiutta sekä antamalla tarvittavia varoituksia ja toimintaohjeistuksia maakunnan asukkaille.

Vuoden 2004 trombeihin pelastuslaitos ei ollut ennalta varautunut, vaan tilanteen luonne ja laajuus selvisivät pelastajille vasta, kun pelastustoimet tilanteen johdosta aloitettiin.

Oli suorastaan ihme ja onni onnettomuudessa, että trombien aiheuttamat henkilö- ja rakennusvahingot jäivät kohtuullisen pieniksi trombien voimakkuuteen ja laajuuteen nähden. Metsätuhot olivat sitäkin suuremmat, kun trombit kaatoivat metsää satoja hehtaareita.

Tänä kesänä erityisen voimakkaita myrskyjä ei ole maakunnassa vielä nähty. Ukkoskuurot ovat työllistäneet pelastuslaitosta jonkin verran, esimerkiksi juhannusaaton rankkasateet aiheuttivat lähes 50 vahingontorjuntatehtävää pelastuslaitokselle.

Vielä ei pelastuslaitoksella uskalleta hengähtää, sillä elokuu on myrskyille otollista aikaa.

Kommentoi

Hae sivuilta