Julkaistu 

Kaupunkiviirin suunnittelija: "Toivon, että pystyisin taiteellani myös vaikuttamaan ihmisten ajatteluun"

Kaupunkiviirin suunnittelukilpailun voittanut Alex Keyriläinen pitää voimakkaista väreistä. Kuva: Tiina Varpiola Kaupunkiviirin suunnittelukilpailun voittanut Alex Keyriläinen pitää voimakkaista väreistä.

Lehmolaislähtöinen kuvataitelilija Alex Keyriläinen suunnitteli tämän kesän kaupunkiviirin. Taitelijan leipä ei ole leveä, mutta Keyriläinen haluaa kulkea omaa polkuaan.

Kun Alex Keyriläinen, 27, osallistui Joensuun kaupunkiviirien suunnittelukilpailuun, häntä jännitti, ennättääkö työ postitse ajoissa perille. Ehti se ja meni vielä voittamaan koko kisan. Nyt Keyriläisen suunnittelema Myötävirta-niminen viiri elävöittää katukuvaa Joensuussa, Enossa ja Uimaharjussa toukokuusta marraskuulle.

Voitto oli iso juttu ja positiivinen yllätys. Kiva että työ kelpasi, melkein kolme viikkoa meni ideaa pyöritellessä. Sitä itse ajattelee, että tämä nyt on vaan tämmönen. Kun näin oman työni esillä, tuntui oudolta. Näin heti kaikki pienet virheet, joita muut eivät näe. Se on ammattitauti, Keyriläinen naurahtaa.

Helppoa kuvataiteilijan ei ole tienata leipäänsä, sillä työtilanne on epävakaa, ja apurahoista on kova kilpailu. Keyriläinen kertoo monen kollegansa tekevän taidetta turvallisesti toisen työn ohessa. Optimistina Keyriläinen uskoo pärjäävänsä, ja ensimmäinen tilaustyö on jo työn alla. Kun Keyriläinen maalaa, hän kuuntelee äänikirjoja. Inspiraatiota ja vaikutteita taiteeseensa hän kertoo saavansa musiikista ja popkulttuurista.

- Piirrän usein ihmiskuvia, joissa käsittelen sukupuoli-identiteettiä ja sukupuolen moninaisuutta. Myös eri seksuaalisuudet ja eläinsuojelukysymykset toistuvat teoksissani. Silloin kun en keksi mitä tekisin, maalaan kettuja, Keyriläinen naurahtaa, mutta vakavoituu.

- Toivon, että pystyisin taiteellani myös vaikuttamaan ihmisten ajatteluun – että he edes hetkellisesti näkisivät asiasta toisen puolen.

Tiina Varpiola

Lue koko juttu 1.8. ilmestyneestä Pielisjokiseudusta.

Kommentoi

Hae sivuilta