Julkaistu    |  Päivitetty 

Näyttelijä Janne Hyytiäinen vaikuttuu elämän pienistä ihmeistä päivittäin

Näyttelijä Janne Hyytiäinen viettää maatilaelämää Varparannalla. Kuva: Tiina Varpiola Näyttelijä Janne Hyytiäinen viettää maatilaelämää Varparannalla.

Näyttelijä Janne Hyytiäisen, 51, pakastin on täynnä timakkaa ruisleipää. Leivän tekemisen mies on opetellut juurta jaksain Varparannalla asuessaan.

– Ruisleivän leipominen on kuin kuvanveistoa ja konkretiaakin siinä on, kun näkee, miten siitä syntyy jotakin. Vaivaamisessa on homman juju, Hyytiäinen juttelee ja maistattaa leipäänsä.

– Ensimmäisen kerran kuin leivoin leipää, oli sunnuntai ja kuuntelin Ylen ykköstä. Sen päälle tuli virsiä ja vaimo oli levittämässä alakerrassa pyykkejä. Ajattelin että nyt ei voi olla paremmin, tässä on kaikki hengelliset kodin elementit liikkeellä. Ei niihin nuorempana kiinnittänyt huomiota, mutta nykyisin näihin hetkiin jopa yrittää eksyä.

Erityisesti Kaurismäen elokuvista tunnettu Hyytiäinen muutti Pohjois-Karjalaan vaimonsa ja neljän lapsensa kanssa yhdeksän vuotta sitten. Alun perin Hyytiäinen on kotoisin Savonlinnasta ja vaimo Nurmeksesta.

– Lähdimme Helsingistä ihan päähänpistona. Katsoimme kartasta, mihin lähdemme, ja Itä-Suomi tuntui kotoisalta. Ensin asuimme Joensuussa ja Varparannalle muutimme talon takia. Elämä on täällä tänään. Se oli kyllä yllätys, että Kontiolahti on näinkin iso paikka.

Varparantaa Hyytiäinen kehuu virkeäksi kyläksi, jossa on kaikkea mahdollista tapahtumaa.

Kaupunkilaisena landella

Maaseudulla Hyytiäinen kertoo viihtyvänsä hyvin.

– Puuhasteluahan tämä on, ei tarvitse aamulla ruveta lypsämään ketään. Mutta traktorilla en ollut ennen ajanut, ostin traktorin itselleni 50-vuotislahjaksi. Työ tekijäänsä opettaa. Nyt teen sillä lumitöitä ja kuuntelen samalla Kansanradiota. Mutta henkisesti olen kerrostaloihminen. Sinä päivänä, kun tästä talosta rupeaa lämmitys temppuilemaan, niin jumalauta kaipaan sinne kerrostaloon, mies nauraa.

Varparannalla taiteilijanelämää elävöittävät kaksi koiraa, kanalaumaansa paimentava kukkopoika Paspartuu ja hevonen. Eläinten edesottamukset jaksavat liikuttaa ja puhutella Hyytiäistä päivä toisensa jälkeen.

– Elämää snadisti suurempi asia näyttäytyy yleensä yksinkertaisissa pienissä asioissa. Onhan se ihmeellistä, että istutat perunan ja se itää. Ja kun kukko valvoo munivaa kanaa, jotta sillä olisi turvallista. Ja kun ne maksavat minulle vuokransa munan muodossa ja kun näen sen munan keltaisuuden makaronilaatikossa, niin kyllähän se ravistelee.

Elämän pieniä suuria asioita ja pihapöntössä pesiviä lintuja Hyytiäisellä on nyt aikaa ihmetelläkin enemmän, kun lapset ovat kasvaneet. Toisaalta taiteilija tunnustaa, että tietoisuus asioista ja elämän rajallisuudesta tuntuu myös raskaalta. Koti on saanut erilaisen merkityksen iän karttuessa.

Tiina Varpiola

Lue lisää 18.7.2918 ilmestyneestä Pielisjokiseudusta.

Kommentoi

Hae sivuilta