Julkaistu 

Energiaomavaraisuutta ja tilaa hengittää - Kontioniemen Tietopesäkkeellä on alkanut uusi aikakausi

Kari Kola, Maija Valonen, Sami Vuomajoki ja Rami Saarikorpi tekevät tiivistä yhteistyötä Valoparran omistamissa tiloissa Vaskiportintiellä Kontioniemessä. Kuva: Suvi Palosaari Kari Kola, Maija Valonen, Sami Vuomajoki ja Rami Saarikorpi tekevät tiivistä yhteistyötä Valoparran omistamissa tiloissa Vaskiportintiellä Kontioniemessä.

Kontioniemessä kunnan entisessä yritystila Tietopesäkkeessä työskentelee ainutlaatuinen pienyrittäjäryhmä. Kaikki nivoutuu valotaiteilija Kari Kolaan ja Valopartaan, joka omistaa rakennuksen. Iso osa rakennuksesta toimii valaisimien ja muun laitteiston varastotiloina, mutta toinen puoli rakennuksesta on tehty toimistotiloiksi.

Valoparta oy:n tiedottaja ja tuottaja Minna Valonen sanoo, että tilat toimivat erityisesti pienten yritysten toimitiloina.

– Tilassa työskentelee nyt kymmenkunta yrittäjää, joista suurin osa on yksinyrittäjiä.

Kola on kerännyt tiloihin enimmäkseen luovan alan yrittäjiä, vaikka toki mukaan mahtuu muidenkin alojen toimijoita. Tärkeintä on, että kaikki yritykset eivät kilpaile keskenään.

– Ei täällä voi olla kymmentä valokuvaajaa, idea kääntyisi väärään suuntaan, hän selventää.

Tavoitteena energiaomavaraisuus

Kontiolahden kunta rakensi arkkitehti Antero Turkin suunnitteleman Tietopesäkkeen vuonna 1990 IT-yritysten taloksi. Tila koettiin syrjäiseksi, ja se oli tyhjillään vuodesta 2009 alkaen vuoteen 2016 saakka.

Nyt täydellisesti remontoitu tila kuhisee elämää. Kari Kola kertoo, että kaksi vuotta sitten hankittu rakennus purettiin sisältä lähes atomeiksi.

– Tämä oli sairaalan näköinen, laitosmainen, ahdistavakin rakennus, hän muistelee.

Työskentelystudiot on eroteltu lasiseinin ja tilan läpi näkyvät maisemat. Luonnon valo tulvii sisään myös kattoikkunoista. Avoimessa tilassa on käytetty mielikuvitusta: keittiössä on riipputuoleja ja niiden yläpuolella olevasta lasikatosta voi nähdä yläkerran flyygelin.

Pohja-ajatuksena tilassa on ollut energiaomavaraisuus.

– Meidän oli heti pakko alkaa miettiä, miten korvaisimme tilassa sähkölämmityksen. Lämmityskustannukset tämän kokoisessa rakennuksessa sähköllä oli ihan valtavat, ja jos niin olisi jatkettu, ei kenelläkään olisi vara olla tässä, Kola sanoo.

Nyt Vaskessa on Pohjois-Karjalan toiseksi suurin aurinkovoimala ja vesikiertolämmitys, joka lämpenee takalla ja ilmavesilämmöllä.

– Lisääkin on suunnitelmissa, kuten tuulivoimaa, Kola pohtii.

Suvi Palosaari

Lue lisää 14.3.2019 Pielisjokiseudusta.

Kommentoi

Hae sivuilta