Julkaistu 

Oppilaiden aloitteelle päätös: Oivariinia mahdollista saada sittenkin koulujen ruokapöytiin hiihtoloman jälkeen

Noin kuukausi sitten kontiolahtelaiset oppilaat tekivät aloitteen Oivariinin säilyttämisestä kouluruokailun levitteenä. Nyt kunnassa on päätetty antaa mahdollisuus käyttää Oivariinia vaihtoehtoisena levitteenä kouluissa, vaikka Keijua suositellaan jatkossakin ensisijaiseksi levitteeksi. Tähän on mahdollisuus hiihtoloman jälkeen.

Päätös tehtiin, koska Oivariinin puolesta aloitteen allekirjoitti 1 099 esi- ja perusopetuksen oppilasta, eli lähes puolet koko kunnan oppilasmäärästä. Määrä on mittava, kun tätä verrataan esimerkiksi kuntalaisaloitetta koskevaan määrittelyyn. Jos kuntalaisista kaksi prosenttia allekirjoittaa aloitteen, se on käsiteltävä valtuustossa kuuden kuukauden aikana.

Kunta tiedottaa, että lasten oma-aloitteinen vaikuttamishalu nähdään myönteisesti, sillä opetussuunnitelmassa ja kunnan strategiassa painotetaan osallisuuden vahvistamista. Oivariini vastaan Keiju -keskustelu on tuonut oppilaille konkreettisesti esille, mitä koulussa opiskeltavat kansalaisen vaikuttamismahdollisuudet voivat tarkoittaa käytännössä.

– Oppilaiden asiakasnäkökulmasta liikkeelle lähteneen aloitteen käsittelyprosessi on osallisuuden tukemista arjessa parhaimmillaan. Asiaa koskevassa päätöksenteossa on luonnollisesti pohdittava palveluntarjoajan vastuuta ja ravitsemussuositusten faktoja, mutta prosessina tämä on mielestäni jo itse asiaa tärkeämpi kunnassamme, opetuspäällikkö Teemu Piirainen pohtii.

Oppilaiden lähettämät saatekirjeet on vastaanotettu ja käyty huolella läpi.

– Oppilaat olivat huolissaan kasvirasvassa olevista lisäaineista. Esimerkiksi väriaine on kuitenkin peräisin porkkanasta ja emulgointiaine peräisin kasvirasvasta ja tuote on kotimainen. Kouluaterioiden rasvan tulee vastata suosituksia, ruokapalvelupäällikkö Pirjo Partanen kertoo.

Kommentoi

Hae sivuilta