Julkaistu 

Muistatko tämän? Pakkanen jäädytti MM-kisat Kontiolahdella 20 vuotta sitten

Hieman turhautuneina kisojen alkamista odottaneet kilpailijat harjoittelivat stadionilla pakkasesta huolimatta. Arkistokuva: Pielisjokiseutu Hieman turhautuneina kisojen alkamista odottaneet kilpailijat harjoittelivat stadionilla pakkasesta huolimatta.

"Pakkasukko hyydytti kisat alkuunsa", uutisoi Pielisjokiseutu Kontiolahdella järjestetyistä ampumahiihdon MM-kilpailuista 11.2.1999.
Jo aloituspäivän kisat peruuntuivat, kun pakkanen pörräsi mittarin alalukemissa. Kansainväliset säännöt antoivat tarkat ohjeet –20 asteen pakkasrajasta. Sunnuntaina pakkanen yhä kiristyi ja maanantaiaamuna lukemat olivat laskeneet jo kolmeenkymmeneen.

Kaiken on onnistuttava

Torstain 5.2.1999 Pielisjokiseudussa odotukset olivat vielä korkealla. Kiireinen projektinjohtaja Esa Haapala totesi, että kaikki vastukset on pakko voittaa ja maailman parhaat MM-kisat on järjestettävä. Jo ennen kisoja koettelemuksia kisajärjestäjille aiheuttivat kireät pakkaset ja lentäjien lakko.
Perjantaina 8.2.1999 uutisoitiin ajoittain pahoistakin liikenneruuhkista muun muassa Kajaanintiellä. Poliisi kehotti paikallista kisayleisöä jättämään omat autot kotiin ja ohjeistus oli käyttää julkisia kulkuneuvoja.

Tyhjyyttä ja nuotioita

Lauantaina yleisö oli toiveikkaalla tuulella ja väkeä liikkui ostoksilla, mutta sunnuntaina stadionilla oli jo hiljaista, kun mittari osoitti jo aamulla, ettei kilpailusta tule mitään.
Hyytävää pakkasta paossa oltiin teltoissa, joissa oli lukuisia kaasulaitteita. Nuotioita paloi siellä täällä ja liikenteenohjaajat lämmittelivät tyhjillä parkkipaikoilla.
Kilpailujen jatkuva siirtyminen alkoi käydä hiljalleen myös kilpailijoiden hermoille. Valkovenäläinen kilpailija Vadim Sashurin totesi tiistaina jo hiukan tuskastuneensa päivästä toiseen jatkuneeseen odotteluun. Hän pelkäsi myös kisakunnon laskevan odotellessa, sillä voimaharjoituksiin ei ollut mahdollisuutta.

Lämmitystä helikopterilla

Pielisjokiseutu kertoi 15.2.1999, että lopulta ampumahiihdon MM-kisat typistyivät kolmipäiväiseksi tapahtumaksi. Peruuntuneet kilpailulajit siirrettiin Holmenkollenille Norjaan ampumahiihdon maailmancupin viimeisen osakilpailun yhteyteen.
Ampumahiihtokeskuksessa kokeiltiin hiihtopaikkojen lämmittämiseksi monia keinoja nuotioista ja kaasupuhaltimista lähtien. Viimeisin kokeilu oli ilman lämmittäminen helikopterin avulla. Näin saatiin aikaan keinotekoinen tuuli, joka sai lämpötilan nousemaan ladun kylmimmässä kohdassa noin kolme astetta.
Perjantaiaamuun mennessä oli ladun kylmimpään kohtaan rakennettu muovinen hiihtoputki, tosin silloin sää lopulta lauhtui muutoinkin kilpailulle soveltuvaksi.
Kaksi viimeistä kisapäivää sujuivat mutkattomasti, kun sää lauhtui. Yleisöä viikonlopun molempina kisapäivinä oli kymmeniätuhansia.

Kommentoi

Hae sivuilta