Julkaistu 

Laktoosittomaan maitojuomaan tehty riisipiirakka ei ole karjalanpiirakka – muutoshakemus lähetetään pian EU-käsittelyyn

Kun karjalanpiirakalle haettiin nimisuojaa 2000-luvun alussa, ei laktoosittomia tuotteita juurikaan ollut markkinoilla, huomauttaa Pohjois-Karjalan maa- ja kotitalousnaisten toiminnanjohtaja ja Pro Agrian yritysasiantuntija Johanna Rinnekari. Kuvituskuva: Riikka Hurri Kun karjalanpiirakalle haettiin nimisuojaa 2000-luvun alussa, ei laktoosittomia tuotteita juurikaan ollut markkinoilla, huomauttaa Pohjois-Karjalan maa- ja kotitalousnaisten toiminnanjohtaja ja Pro Agrian yritysasiantuntija Johanna Rinnekari.

Karjalanpiirakat vaihtuivat uimaharjulaisessa Kotileipomo Viipukassa viime viikolla riisipiirakoiksi ja perunapiirakoiksi. Muutoksen takana on Pohjois-Karjalan Ympäristöterveydeltä tullut toimenpidepyyntö.

– Yrityksiä pyydettiin tarkistamaan, että karjalanpiirakoina markkinoidut piirakat täyttävät nimisuojan mukaiset vaatimukset. Tähän kuului myös se, että sydänpuuro tulee valmistaa tavallisesta maidosta, ei esimerkiksi laktoosittomasta maitojuomasta, kuten meillä tehdään, Viipukan yrittäjä Merja Kinnunen kertoo.

Karjalanpiirakka sai Aito perinteinen tuote -suojan vuonna 2003. Sen yhteydessä määriteltiin tarkoin resepti, jota piirakoita tehdessä tulee noudattaa, jotta niitä voi markkinoida karjalanpiirakoina.

– Kun nimisuoja on haettu tietyillä kriteereillä ja valmistusaineissa havaitaan poikkeamia, on meidän tehtävämme valvoa, että asiaan tulee muutos, terveystarkastaja Jaana Valkama Pohjois-Karjalan Ympäristöterveyden elintarviketuotteiden valvonnasta toteaa.

Pohjois-Karjalan maa- ja kotitalousnaisten toiminnanjohtaja ja Pro Agrian yritysasiantuntija Johanna Rinnekari toivoo, että yrittäjiä piinanneeseen tilanteeseen saadaan pian muutos.

– Olemme hakijaryhmittymän edustajana tekemässä muutoshakemusta, jossa olemme määritelleet uudet kriteerit karjalanpiirakalle. Hakemus on tullut juuri lausuntokierrokselta eri viranomaisilta ja lähtee EU-käsittelyyn kevään mittaan, Rinnekari kertoo.

Muutoshakemuksen mukaan karjalanpiirakan valmistuksessa hyväksyttäisiin myös laktoositon maito, laktoositon maitojuoma, kerma, laktoositon kerma, maitojauhe ja laktoositon maitojauhe.

– Lisäksi haemme hyväksyntää myös kauralle ja speltille täytteenä sekä laktoosittomalle voille. Sanoisin, että muutos on odotettavissa puolen vuoden sisällä, Rinnekari toteaa.

Lue lisää torstain 24.1. Pielisjokiseudusta.

Kommentoi

Hae sivuilta