Julkaistu    |  Päivitetty 

Poliisi valvoi Enon kansalaiskyselyä

Kuntaliitoksesta järjestettiin yli 10 vuotta sitten kuntalaiskysely, johon tuli 3 499 vastausta. Petteri Tahvanainen (vas.), Pekka Kukkonen ja Saara Väänänen pitivät kuntalaisten runsasta osallistumista myönteisenä. Arkistokuva: Mika Hiltunen Kuntaliitoksesta järjestettiin yli 10 vuotta sitten kuntalaiskysely, johon tuli 3 499 vastausta. Petteri Tahvanainen (vas.), Pekka Kukkonen ja Saara Väänänen pitivät kuntalaisten runsasta osallistumista myönteisenä.

Kymmenen vuotta sitten Enon 137-vuotinen taival päättyi kuntaliitokseen Joensuun kaupungin kanssa. Enon kunnanvaltuusto oli päätöksessä täysin yksimielinen, mutta kuntalaisissa oli erimielisyyttä ennen päätöstä. Enolaisille järjestettiin kysely, jota haluttiin valvomaan poliisi.

Lähes 33 vuotta kunnanjohtajana toiminut Matti Tohkanen muistelee, että liitosaikeet kuumensivat paikkakuntalasiten tunteita melkoisesti. Hänkin sai siitä osansa nimettömällä herjauskirjeellä, joka oli ensimmäinen ja viimeinen hänen uransa aikana.

 

Kansanäänestykseen ei Enossa lähdetty, mutta kuntalaiskysely järjestettiin, ja siihen tuli vastauksia runsain mitoin. Tohkasen mukaan kuntaliitoksen vastustajat halusivat, että kysely laskettaisiin poliisin valvonnan alla, jotta vilppiä ei tapahtuisi.

 

Tilanne rauhoittui liittymispäätöksen jälkeen täysin.

– Ihmiset jatkoivat elämäänsä kuten ennenkin, Tohkanen toteaa.

 

Lue lisää torstaina 3.1. Pielisjokiseudusta.

Kommentoi

Hae sivuilta