Julkaistu    |  Päivitetty 

Enon ja Uimaharjun kouluissa kokataan herkkuja hävikkiruoasta

Enon ja Uimaharjun kouluissa kokataan herkkuja hävikkiruoasta Arkistokuva: Mikko Makkonen

Millaisia aterioita syntyy, kun sitä valmistetaan sattumanvaraisista raaka-aineista?

Haasteeseen vastaavat ysiluokkalaiset ympäri maata, kun he kokkaavat Hävikkiviikon aikana aterioita kauppojen hävikkiruoasta. Mukana Hävikki-battlessa on Pohjois-Karjalan Osuuskaupan alueelta neljä koulua, mukana myös Enon ja Uimaharjun koulut.

Toista kertaa järjestettävässä Hävikki-battlessa kotitalouden valinnaisryhmien oppilaat valmistavat kahden ruokalajin aterioita hävikkiruoasta. Varsinainen kilpailu käydään Instagramissa, jossa oppilaat jakavat kuvia hävikkiannoksistaan tunnisteella #hävikkibattle2018. Ruokavaikuttajista koostuva raati valitsee idearikkaimmat luokat, jotka palkitaan.

– Hävikki-battle on ruoanlaiton luovuusharjoitus, joka rohkaisee oppilaita hyödyntämään sattumanvaraisia raaka-aineita ja käyttämään mielikuvitusta ruoan kanssa. Haluamme opettaa, että jääkaapin jämistäkin voi valmistaa maukkaita aterioita, asiantuntija ja kotitalousopettaja Elina Ovaskainen Motivasta kuvaa.

Hävikki-battlen järjestää valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva Oy yhteistyössä S-ryhmän kanssa. Kampanjaa rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö.

Oppilaat noutavat raaka-aineet Hävikki-battleen tällä viikolla S-marketeista. Hävikkiruokakassien sisältö vaihtelee, koska se on koottu kaupan sen hetken hävikistä. Todennäköisesti mukana on ainakin leipää, kasviksia sekä maito-, liha- ja lihajalostetuotteita.

Päivittäistavarakauppa ry:n mukaan kauppojen osuus elintarvikeketjussa syntyvästä ruokahävikistä on alle 20 prosenttia, ja se on noin puolet vähemmän kuin kotitalouksissa.

Kommentoi

Hae sivuilta