Julkaistu 

Veteraanipäivänä pyrittiin sinunkauppoihin

Ahvenisella ja Vallisärkällä lottana palvellut Marjatta Lappalainen saapui veteraanipäivän juhlaan tyttärensä Ritva Hakaliston kanssa. Ahvenisella ja Vallisärkällä lottana palvellut Marjatta Lappalainen saapui veteraanipäivän juhlaan tyttärensä Ritva Hakaliston kanssa.

Torstaina vietettiin kansallista veteraanipäivää juhlavin menoin Enossa.

Sankarihaudoille kokoontui runsas joukko kutsuvieraita ja koululaisia. Joukossa oli pirteimmät sotaveteraanit ja lotat. Herrasmiehet Sakari Sarola ja Evert Penttinen seurasivat tilaisuutta sivummalta. Sotaveteraanien aatokset olivat arjessa kiinni.

– Sakari täytti äskettäin 95 vuotta, mutta minä pääsen syksyllä tasoihin, Penttinen jutteli.

Penttinen totesi, että Sakari ja hän olivat siitä onnellisessa asemassa sodassa, että he eivät olleet ennättäneet perustaa perheitä.

– Sakari oli vapaaehtoisena jo talvisodassa. Meillä ei ollut vaimoja, joista olisi voinut tulla leskiä.

Seurakuntatalolla vietetyssä juhlassa annettiin arvokkaat tunnustukset kahdelle rintamatunnuksen omaavalle lotalle, Mirja Lappalaiselle ja Aino Puhakalle. Molemmat saivat Suomen Valkoisen Ruusun 1. luokan mitalit.

– Meitä oli vain kaksi lottaa Ahveniselta. Teimme töitä Vallisärkällä ja ruokimme Ahvenisen lossin vartiomiehiä, 93-vuotias Lappalainen kertoi.

Myös lotat joutuivat odottamaan pitkään kiitosta ja arvostusta.

– Siitä ei paljon puhuttu. Jokainen ajatteli omiaan, mutta eipä sillä ollut paljon merkitystä, Lappalainen totesi.

Juhlan teemana oli Sinun veteraanipäivä. Pohjois-Karjalan aluetoimiston päällikkö, eversti Asko Valta käsitteli puheessaan, mitä teema voisi tarkoittaa tässä päivässä.

Valta huomautti, että veteraanipäivä on kaikkien, olipa sitten oikeistolainen, vasemmistolainen, nurkkapatriootti taikka kosmopoliitti. Sodissa koottiin voimat erilaisista maailmankuvista huolimatta.

– Suomi muuttuu koko ajan. Kun selvitetään me-henkeä, niin ensin pitää selvittää, että kuka minä olen.

 

Kommentoi

Hae sivuilta