play

Tasoristeysonnettomuuden uhrit saivat muistolaatan

Faina Kukkonen ja Aimo Kettunen seurasivat, kun Jouni Mattila laski seppeleen muistomerkille.

Faina Kukkonen ja Aimo Kettunen seurasivat, kun Jouni Mattila laski seppeleen muistomerkille. Kuva: Tea Ikonen

Tea Ikonen

Onttolassa vietettiin lauantaiaamuna Pohjois-Karjalan tuhoisimman tieliikenneonnettomuuden infotaulun ja muistolaatan paljastustilaisuutta.

Tasan 80 vuotta sitten postijuna törmäsi Onttolassa tuolloin sijainneessa tasoristeyksessä linja-autoon, joka kuljetti rintamalta reserviin palaavia sotilaita. Syyskuun 12. päivä 1944 tapahtuneessa onnettomuudessa kuoli 13 bussin kyydissä ollutta miestä.

– Muistomerkillä ja infotaululla halutaan kunnioittaa onnettomuudessa kuolleiden sotilaiden muistoa, kertoi Sotien 1939–45 Pohjois-Karjalan perinneyhdistyksen toiminnanjohtaja Jouni Mattila.

Muistomerkin takana ovat Sotien 1939–45 Pohjois-Karjalan Perinneyhdistys, Sotien 1939–45 Kontiolahden Perinnetoimikunta, Kontiolahden Reserviläiset, Kontiolahden kunta ja Kontionloikka.

Vaiettu onnettomuus

Pohjois-Karjalan perinneyhdistyksen puheenjohtaja Ilpo Saarelainen totesi puheessaan, miten traagista oli, että sodan kauheuksista selvinneiden miesten elämä päättyi Onttolan tasoristeykseen.

– Menetyksen traagisuutta korosti se, että onnettomuudesta ei voitu juuri puhua. Surutyö ja kaipaus hukkui sodan päättymisen ja epäoikeudenmukaisen rauhanteon sekä sen jälkeisen epävarman tilanteen alle, Saarelainen sanoi.

Tilaisuudessa hartaushetken pitänyt Kontiolahden kirkkoherra Jukka Reinikainen pohti sodan mielettömyyttä ja sen aloittajien vastuuta miljoonista ihmishengistä.

– Valtioiden välinen rauha kumpuaa yksilöiden sisäisestä rauhasta, hän totesi.

(Juttu jatkuu kuvien jälkeen)

Ilpo Saarelainen totesi puheessaan, ettei tasoristeysonnettomuudesta aikoinaan juuri puhuttu.

Ilpo Saarelainen totesi puheessaan, ettei tasoristeysonnettomuudesta aikoinaan juuri puhuttu. Kuva: Tea Ikonen

Muistolaatta on kiinnitetty kiveen, joka on peräisin Kontiorannan salpalinjasta.

Muistolaatta on kiinnitetty kiveen, joka on peräisin Kontiorannan salpalinjasta. Kuva: Tea Ikonen

Ukki onnettomuusjunassa

Tilaisuuteen oli kutsuttu Onttolan kyläyhdistyksen jäseniä, Väyläviraston johtoa sekä perinnetoimikunnan väkeä. Paikalla oli myös kiihtelysvaaralainen Anna-Kaisa Laakkonen, jonka äidin isä oli ollut onnettomuusjunassa.

– Ukki oli ollut jotain vankia saattamassa. Hän oli odotellut junaa Viinijärvellä ja oli menossa Joensuuhun, mutta junamatka päättyi onnettomuuspaikalle, Laakkonen kertoi.

Laakkosen käsityksen mukaan ukki oli matkustanut junan ensimmäisessä vaunussa. Ukki selvisi onnettomuudesta, mutta Laakkosen tiedot ukin kokemuksista perustuvat siihen, mitä tämä on puhunut Laakkosen äidille.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta