play

Erätulet roihusivat komeasti Vallisärkällä - Enon riistanhoitoyhdistyksen mukaan hirvikanta on pienentynyt, mutta kanalintuja alueella on hyvin

Toivo Heikkinen oli viime sunnuntaina Vallisärkän laavulla perinteisillä erätulilla pappansa Onni Heikkisen kanssa.

Toivo Heikkinen oli viime sunnuntaina Vallisärkän laavulla perinteisillä erätulilla pappansa Onni Heikkisen kanssa. Kuva: Suvi Palosaari

Suvi Palosaari

On sunnuntaipäivä. Enon riistanhoitoyhdistys viettää Vallisärkän laavulla erätulia, jotka roihuavatkin komeasti pihassa. Väkeä on paikalla runsaasti paistamassa makkaraa ja kahvittelemassa. 5-vuotias Toivo Heikkinen siemaisee pillimehua ja kertoo olleensa syksyllä papan ja iskän kanssa metsällä hirvijahdissa.

Pappa Onni Heikkinen kertoo, että syksyn jahdit olivat menestyksekkäitä. Heti ensimmäisenä metsästyspäivänä kaatui yksi hirvi, ja siitä viikon päästä vasikka.

– Toivo oli kerran mukana tornissa passissa isän kanssa ja istui tulilla, hän kertoo.

– Se hirven odottaminen oli jännintä, Toivo Heikkinen mainitsee.

Hirvikanta on metsästäjien mukaan pienentynyt.
Asko Vänskä

Melkein kaikki metsästetty

Enon riistanhoitoyhdistyksen puheenjohtaja Pekka Tanninen kertoi erätulien aikaan, että Enon alueelta oli ampumatta enää pari vasikkaa. Pyyntilupia Enon alueella oli käytettävissä tänä vuonna 60. Hirvenmetsästys päättyy 15. tammikuuta 2023.

Hirviä jää metsästyskauden jälkeen metsiin noin 200, kun 2021–2022 metsästyskauden jälkeen hirvikannan suuruus oli 251 hirveä.

– Hirvikanta on metsästäjien mukaan pienentynyt, Enon riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Asko Vänskä sanoo.

Vänskän ja Tannisen mukaan supistunut hirvikanta näkyy myös hirvieläinkolarien määrässä.

– Tänä vuonna niitä on ollut tähän mennessä 12 kappaletta, kun viime vuonna niitä oli 18, Vänskä kertoo.

Kanalintukannat voimissaan

Pekka Tannisen mukaan metsäkanalintujen tilanne on ollut kahtena viimeisenä vuotena hyvä.

– Eritoten teerikanta on ollut hyvä.

Tanninen kertoo, että teerillä kannanvaihtelu kulkee seitsemän vuoden sykleissä. Metsojakin alueella on, joskin pienempään kantaan on voinut vaikuttaa metsähakkuut.

– Jäniskanta puolestaan on erittäin hyvä.

Tannisen mukaan nyt saalista riittääkin ilveksille. Kun jäniskanta kasvaa ylisuureksi, taudit alkavat pienentää kantaa. Hyvästä kannasta huolimatta jäniksen metsästys on vähentynyt Enossa.

– Kun jäniksiä pyytävä ikääntynyt metsästäjäsukupolvi on vähentynyt, ei jänisjahti kiinnosta nuorempia.

Metsästäjämäärä sinänsä on Enon alueella pysynyt melko samana parin vuoden aikana. Vuonna 2021 Enossa oli metsästäjiksi ilmoittautunut 967 henkilöä, ja tänä vuonna 942.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy
Toivon, että Tassu-ilmoituksia tehtäisiin, jotta metsästäjät sekä päättäjät saisivat oikean käsityksen siitä, millainen susikanta täällä on.
Heidi Lahtinen

Susien tuloa seurataan

Vielä toistaiseksi Enon riistanhoitoalueella on saatu olla melko rauhassa susilta.

– Vaikka toki noin kuukausi sitten Kuusjärven suunnilla hukkalauma vei koiran, Tanninen harmittelee.

Hän kertoo, että yksi susilauma pyörii Kolin seudulla, jossa on tehty enemmänkin hukkahavaintoja. Mahdollisesti juuri sama lauma tappoi koiran, ja kiertää välillä myös Enon alueella.

Pielisjokiseudun Vuoden erähenkilönä palkittu Heidi Lahtinen toivoo, että suurpetohavainnoista ilmoitettaisiin matalalla kynnyksellä petoyhdyshenkilöille.

– Varsinkin Lieksan seudulta tehdään äärimmäisen vähän ilmoituksia. Kun Tassu-järjestelmään ei tehdä ilmoituksia, näyttää siltä, että Uimaharjusta itään ei ole ensimmäistäkään sutta. Toivon, että Tassu-ilmoituksia tehtäisiin, jotta metsästäjät sekä päättäjät saisivat oikean käsityksen siitä, millainen susikanta täällä on.

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta