Hyvinvointialueella 77 miljoonan euron sopeutustarve - edessä muutosneuvottelut
Hyvinvointialuejohtaja esittää Siun soten eli Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen aluehallitukselle yhteistoimintaneuvottelujen käynnistämistä osana vuoden 2025 talousarvion ja vuosien 2026–2028 taloussuunnitelman valmistelua. Aluehallitus päättää mahdollisesta yhteistoimintaneuvottelun käynnistämisestä kokouksessaan 25. syyskuuta.
Esityksen taustalla on hyvinvointialueen heikentynyt taloudellinen tilanne.
Tänä vuonna 44 miljoonaa euroa pakkaselle
Hyvinvointialueen elokuun talousennusteen perusteella tämän vuoden alijäämä tulee olemaan 44 miljoonaa euroa. Hyvinvointialueen ensimmäinen toimintavuosi oli 23 miljoonaa euroa alijäämäinen eli kumulatiivista alijäämää kertymässä vuoden loppuun mennessä noin 67 miljoonaa euroa.
– Talouden tasapainottamiseksi tarvitaan nopeasti vaikuttavia lyhyen aikavälin ja pysyviä pitkän aikavälin sopeutustoimia. Kaikki säästötoimet, joita voimme yhdessä henkilöstömme kanssa tehdä käyttömenojen kasvun hillitsemiseksi, helpottavat tulevien vuosien tilannetta, hyvinvointialuejohtaja Kirsi Leivonen toteaa tiedotteessa.
Talousennusteen heikentymisen syynä ovat eritoten palvelujen ostojen jatkuminen arvioitua suurempana ja talousarvioon sisältyneiden lisäriskien realisoituminen.
Mainittuja lisäriskejä ovat olleet muun muassa se, että Siun soten myynnissä ollut omaisuus ei ole mennyt kaupaksi suunnitellusti eikä palveluverkon uudistaminen ole edennyt alkuperäisen aikataulun mukaan.
– Hyvinvointialueiden taloustilanne on vaikea koko Suomessa. Siun sotessa talouden haasteet ovat jatkuneet pitkään, eikä rahoitusmalli kohtele meitä oikeudenmukaisesti.
Muutoksia tiedossa ensi vuonna
Vielä vuonna 2024 muutosneuvotteluilla ei tule olemaan henkilöstövaikutuksia. Vuonna 2025 niitä kuitenkin saattaa olla. Siun soten henkilöstömäärä on noin 8 080.
Asia muotoillaan tiedotteessa näin: "Yhteistoimintaneuvotteluilla on tarkoitus turvata henkilöstön vaikutusmahdollisuudet ennen vuoden 2025 talousarviosta päättämistä, sillä talousarviovalmistelu on osoittamassa, että vuoden 2025 talouden sopeuttamistoimenpiteet voivat todennäköisesti sisältää henkilöstövaikutuksia."
Hyvinvointialuejohtaja Kirsi Leivonen korostaa Karjalaiselle, että nyt suunnitteilla olevat muutosneuvottelut eivät tähtää henkilöstösäästöihin, vaan nyt halutaan osallistaa henkilöstöä mukaan jo tulevan talousarvion tekovaiheessa.
Tarkoituksena on kuulla henkilöstön näkemyksiä siitä, kuinka sopeuttamistoimien henkilöstövaikutukset voisi välttää tai kuinka niitä voisi lieventää.
– Säästötarve on niin merkittävä, että sillä tulee luultavasti olemaan toiminallisia vaikutuksia. Silloin tulee myös henkilöstövaikutuksia, mutta ne vaativat omat neuvottelunsa.
Vuoden 2025 sopeuttamistoimenpiteet ja niiden mahdolliset henkilöstövaikutukset tarkentuvat talousarviovalmistelun aikana.
Hyvinvointialueen talouden oikaisu vaadittuun vuoden 2026 tilinpäätökseen mennessä tarkoittaa noin 30 miljoonan euron leikkauksia vuonna 2025 ja noin 47 miljoonan euron leikkauksia vuonna 2026.
Yhteensä sopeuttamistarve on siis 77 miljoonaa euroa.
Ensi vuoden talousarviosta on tarkoitus päättää aluevaltuustossa 11. joulukuuta.
Mikäli vahvistettuun talousarvioon sisältyisi talouden tasapainottamisohjelman seurauksena henkilöstövaikutuksia, käynnistettäisiin tuotannollistaloudelliset yhteistoimintaneuvottelut muutosten käsittelemiseksi erikseen.