play

Pielisjokiseutu 60 vuotta: Lehden lukija Matti Ryhänen kuluttaa vapaa-aikaansa lehtien lukemiseen ja puukäsitöihin

Matti Ryhänen on pitkäaikainen Pielisjokiseudun lukija ja asiakas. Kuvassa hän esittelee tekemäänsä puista mankelia.

Matti Ryhänen on pitkäaikainen Pielisjokiseudun lukija ja asiakas. Kuvassa hän esittelee tekemäänsä puista mankelia. Kuva: Anni Hassinen

Anni Hassinen

Enossa asuva ja Kuismavaarasta lähtöisin oleva Matti Ryhänen, 85, on ollut vuosikymmenten ajan uskollinen Pielisjokiseudun tilaaja. Hän on lehdenlukijana tarkka ja lukee aina jokaisen kirjoituksen. Kun hän vertaa lehden alkuaikoja lehden nykyiseen tyyliin, pitää hän tämän päivän lehteä tehokkaampana ja selkeämpänä lukea.

– Ei ennen ollut värillisiä kuvia lehdessä, kun televisiotakaan ei ollut vielä silloin. Pielisjokiseudun kuvat olivat mustavalkoisia kauan sitten, Ryhänen muistelee.

Ryhäsellä ei ole erityisiä suosikkiaiheita Pielisjokiseudussa, joista hän tykkäisi lukea, mutta kertoo yleisesti pitävänsä uskonnollisista aiheista. Kuitenkin joka kerta tuoreen paikallislehden saadessaan Ryhänen lukee innostuneena Viikon kysymys -palstan ja usein tunteekin haastatellun henkilön. Hänestä on jännittävää, kun ei voi ennakolta tietää, ketä palstalle on haastateltu.

Lehdet pitävät ajan tasalla

Matti Ryhäsen pöydällä on Pielisjokiseudun lisäksi pinkka muitakin lehtiä, kuten Karjalainen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

– Pitää jotenkin seurata ajankohtaisia asioita, joten siitä syystä tilaan paljon lehtiä. Näihin lehtiin voin myös jättää ilmoituksia puukäsitöihini liittyen, Ryhänen paljastaa.

Aiemmin Ryhänen luki paljon myös kirjoja, mutta ei enää niin aktiivisesti. Toisinaan hän juttelee lehdestä löytämistään aiheista tuttavapiirinsä kanssa, mutta enimmäkseen lukee lehtiä omaksi ilokseen.

– Lehtienkin lukeminen mielestäni on hiipumassa ja ihmiset lukevat enemmän puhelimista, Ryhänen kommentoi ja kertoo, ettei itse ole siirtynyt näppäinpuhelimesta älypuhelimen käyttäjäksi.

Ryhänen on tuttu näky tuotteineen Enon ja Uimaharjun toritapahtumissa. 
Tässä arkistokuvassa  Ryhänen esittelee keittiötikkaitaan Tarja Tahvanaiselle.

Ryhänen on tuttu näky tuotteineen Enon ja Uimaharjun toritapahtumissa. Tässä arkistokuvassa Ryhänen esittelee keittiötikkaitaan Tarja Tahvanaiselle.

– Karjalaistakaan ei jaeta enää pyhinä, Ryhänen harmittelee.

Se, miksi Ryhänen aloitti Pielisjokiseudun tilaamisen, johtui kiinnostuksesta tietää ympärillä tapahtuvista asioista. Pielisjokiseutu sattui aikoinaan olemaan ainoa tarkoitukseen sopiva lehti, joka oli Ryhäsen saatavilla.

Inspiraatiota lehdestä

Matti Ryhänen on ajankohtaisuuden ja ilmoitusten lisäksi muutenkin hyötynyt Pielisjokiseudun lukemisesta. Hän on toisinaan saanut hyviä ideoita lehden kuvista puukäsitöihinsä.

– Lehden lisäksi myös televisiossa näkee hienoja huonekaluja, joista saada inspiraatiota.

Ryhänen kaivaa esille suuren pinkan tulostettuja valokuvia tekemistään puukäsitöistä. Entinen puuseppä on rakentanut myös suurempia rakennelmia, kuten puukeinuja ja kotia.

Matti Ryhänen on ylpeä puukäsitöistään.

Matti Ryhänen on ylpeä puukäsitöistään. Kuva: Anni Hassinen

Puu materiaalina 70 vuotta

Matti Ryhänen on ammatiltaan puuseppä, ja aloitti alalla työskentelyn 15-vuotiaana.

– Harrastan nykyäänkin puukäsitöiden tekemistä.

Eräs Ryhäsen tekemistä puukäsitöistä on männyn liimapuulevyistä valmistettu arkku. Arkun erikoisuuksiin kuuluu kannen karkaamisen estävä ketju ja kannen suoraa ryhtiä ylläpitävät tuet sekä yhtä kannen sivua pitkin kulkevat saranat.

Ryhäsen työstämä arkku.

Ryhäsen työstämä arkku. Kuva: Anni Hassinen

Suosituimpina käyttötarkoituksina Ryhäsen asiakkaat ovat käyttäneet arkkuja tavaroiden säilyttämiseen ja osana sisustusta. Talojen koristamisen lisäksi Ryhänen on valmistanut pienempiä arkkuja jopa asuntoautoihin asetettaviksi.

Eri kokoisia ja muotoisia arkkuja on syntynyt Ryhäsen käsissä jo satoja kertoja. Hän on tehnyt myös ruumisarkun pyynnöstä, ja sama arkku sai toiselta käsityöntekijältä verhoilun sisälleen. Ruumis-arkun lopputulos oli Ryhäsen mielestä kaunis.

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta