play

Solmeilun riemua – Varparannalla pureuduttiin makrameen maailmaan

Hilla Tukki kokeili makrameen tekemistä ensimmäistä kertaa Varparannan työväentalolla järjestetyllä kurssilla, mummi Ulla Tanskaselle tekniikka oli entuudestaan vähän tutumpi.

Hilla Tukki kokeili makrameen tekemistä ensimmäistä kertaa Varparannan työväentalolla järjestetyllä kurssilla, mummi Ulla Tanskaselle tekniikka oli entuudestaan vähän tutumpi. Kuva: Susanna Lehikoinen-Eriksson

Susanna Lehikoinen-Eriksson

Varparannan työväentalon seinät ja verholistat olivat viime keskiviikkona ja torstaina tehokkaassa käytössä 13-henkisen ryhmän opetellessa makrameetöiden tekemistä. Kurssin ohjaaja Leena Lyytikäistä huhuiltiin säännöllisesti auttamaan iloisen puheensorinan säestämänä.

Lyytikäinen teki makrameetöitä ensi kerran keskikoulussa. Aikuisiän solmeiluinnostus syttyi neljä, viisi vuotta sitten ja sittemmin hän alkoi opettaa tekniikkaa harrastuspohjalta muillekin. Makramee sopii kaikille, kunhan solmujen kiristäminen onnistuu.

– Kurssilla oppii perussolmut. Sen jälkeen voi tehdä omiakin malleja. Illassa ehtii hyvin tehdä yhden pienen työn, Lyytikäinen sanoo.

Kurssilla ollut varparantalainen Aune Karvinen neuloo paljon ja on tehnyt ahkerasti myös kanavatöitä. Makrameekurssille hän lähti uteliaisuudesta katsomaan, mistä tekniikassa oikein on kyse.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

– Ei tämä vaikealta näytä toisten tekemänä, mutta ei se niin helppoa olekaan, kun alkaa itse tehdä. Vaikeinta on ollut oppia solmut. Kun niistä pääsee perille, niin mukavaa tämä on, Karvinen jutteli.

Yhteistä lomapuuhaa

Makramee-tekniikka nousi käsityömaailmassa pinnalle muutamia vuosia sitten. Varparannalla kurssin järjestäneen Työväen sivistysliiton Joensuun seudun opintojärjestön koulutusvastaava Tuulikki Jouskari kertoo, että kysyntää on jopa niin paljon, että toisinaan osa jää varasijalle odottamaan kurssipaikkaa.

– Kursseilla on ollut paljon alle 30-vuotiaitakin ja vanhin osallistuja on ollut yli 90-vuotias.

Leena Lyytikäinen suunnitteli kurssille pöllökoristeen makrameemallin.

Leena Lyytikäinen suunnitteli kurssille pöllökoristeen makrameemallin. Kuva: Susanna Lehikoinen-Eriksson

Varparannalla illan nuorin osanottaja oli 9-vuotias revonkyläläinen Hilla Tukki. Hän oli paikalla Varparannalla asuvan mumminsa Ulla Tanskasen kanssa.

– Kun tämä sattui syyslomaviikolle, kysyin, haluaisiko Hilla lähteä mukaan. Olemme tehneet käsitöitä yhdessä aiemminkin. Minulle makramee oli entuudestaan tuttua, Hillalle tämä on ensimmäinen kerta.

Tanskanen valmisti makrameeamppelia, Tukki seinäkoristetta. Kun ensimmäinen työ oli valmis, alkoi Tukki tehdä pöllömakrameeta. Tanskanen naurahti uuden käsityöopin olleen Tukille niin mieluinen, että hänelle hankittiin ensimmäisen kurssipäivän jälkeen tarvikkeet kotiinkin.

– Parasta on, kun on saanut keskityttyä tekemiseen ja oppii uuden solmun. Välillä jää miettimään, että miten solmu piti tehdä. Tämä on tosi kivaa, jatkossa teen tätä varmaan tosi paljon, Hilla Tukki summaa.

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta