Hyvillä opeilla uusiksi yrittäjiksi
Uimaharjulainen Svetlana Sorjonen aloitti Lounaskahvila Saanan uutena yrittäjänä kesäkuun alussa. Puoliso Toivo Sorjonen opiskelee kalastusoppaaksi ja auttaa yrityksen pyörittämisessä.
– Olemme molemmat pitkään työskennelleet kaukana kotoa ja kun nyt avautui mahdollisuus työskentelyyn kotinurkilla, tartuimme siihen, kertoo Toivo Sorjonen.
Sorjosilla ei ole aiempaa yrittäjätaustaa. Venäjällä erityisopettajana toiminut Svetlana Sorjonen on asunut Suomessa vuodesta 2011. Viime vuodet he ovat työskennelleet reissutöissä Punkaharjulla, Svetlana Sorjonen Sosterilla laitoshuoltajana ja Toivo Sorjonen Metsä Woodilla aluemestarina.
Kun Toivo Sorjonen aloitti noin vuosi sitten kalastusoppaan opinnot ja jäi opintovapaalle, pohtivat Sorjoset, ettei Svetlana Sorjosen ollut enää järkevää jatkaa yksinään Punkaharjulla.
Lounaskahvio Saanan yritystoiminta tuli myyntiin pitkään yrittäjänä toimineen Eija Tietäväisen ollessa jäämässä eläkkeelle. Svetlana Sorjonen aloitti Saanassa työkokeilussa ja yrityskauppoja hiottiin siinä samalla. Hän on perehtynyt lounaskahvilan pyörittämiseen seuraten Tietäväisen työskentelyä ja kertoo saaneensa monia hyödyllisiä oppeja.
– Työ on mielenkiintoista. Pidän uusista asioista, ja tässä pitää opiskella paljon. En ole työskennellyt vastaavana aiemmin, ja oli hyvä kokemus nähdä, miten rauhallisesti ja ystävällisesti Eija toimii.
Kalastussuunnitelmia
Yrittäjän lisäksi kaksi vakituista työntekijää työllistävä Lounaskahvila Saanan toiminta jatkuu samalla tavalla kuin ennenkin. Tarjolla on edelleen lounasta ja grilli-pizzerian palveluita. Suurempia muutoksia ei ainakaan heti ole tulossa, mutta Toivo Sorjonen uumoilee, että kalaa voisi tulevaisuudessa olla tarjolla enemmän.
– Minulla tulee varmasti lähimmän puolen vuoden sisällä päätettäväksi, jatkanko nykyisellä työnantajalla, vai alanko kehittää omistamaamme yritykseen kalastuspuolta.
Meidän ei tarvitse aloittaa tyhjästä, vaan ihmiset ovat jo tottuneet käymään täällä.Svetlana Sorjonen
Yrityksen toiminimi onkin enteellisesti Keski-Pielisen kala. Sorjonen miettii, että valmistuttuaan hän voisi aloittaa kaupallisen kalastuksen lähivesillä.
– Kalatuotteita voisi olla saatavilla kahvilassa ja jos jää yli, voisi kalaa myydä fileenä tai tukkuun, hän suunnittelee.
Toivo Sorjonen onkin jo etsiskellyt lähiseudulta kalan käsittelyyn sopivaa tilaa.
Hyvä pohja aloittaa
Svetlana ja Toivo Sorjonen eivät tänä kesänä ennätä kesälomalle. Kesällä liikkeellä on paljon ihmisiä, ja se onkin lounaskahvilan yrittäjälle kiireisintä aikaa. Kävijämääriin vaikuttaa myös Enocellin toiminta. Tehtaan seisokkiaikoina asiakkaina on paljon remonttimiehiä.
Sorjoset kiittävät edellistä yrittäjää vuolaasti tämän antamasta tiedosta ja tuesta.
(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)
Toivo ja Svetlana Sorjonen. Kuva: Satu Niskanen
– On helpompaa aloittaa näin, kun kaikki on valmiina. Meidän ei tarvitse aloittaa tyhjästä, vaan ihmiset ovat jo tottuneet käymään täällä, Svetlana Sorjonen kertoo.
Toivo Sorjonen lisää, että yritystä pyritään myös jatkamaan edellisen yrittäjän viitoittamalla tiellä.
– Toivomme, että voimme kunniakkaasti kantaa Saanan nimeä eteenkin päin, hän summaa.