play

Lukijan kynästä: Tiesittekö metsistä tämän?

Kuvituskuva metsästä.

Kuvituskuva metsästä. Kuva: Suvi Palosaari

Harri Välimäki

Tiesittekö, että suurimman osan maamme metsistä omistavat ihan tavalliset perheet? Tai että nämä metsät on melkein koko alaltaan vapaaehtoisesti metsäsertifioitu kestävyyden turvaamiseksi? Tiesittekö, että viimeisten vuosikymmenten aikana monet metsiä kuvaavat indikaattorit ovat menneet luonnon kannalta parempaan suuntaan metsänomistajien vapaaehtoisten luontotoimien, kuten sertifioinnin ansiosta? Tiesittekö, että perhemetsänomistajien vapaaehtoiset panostukset luonnon huomioimiseen ovat vähintään useita kymmeniä miljoonia euroja vuodessa?

Tiesittekö, että metsiemme ojitukset ovat vähentyneet murto-osaan aiemmasta? Uudis-ojituksia ei käytännössä tehdä enää lainkaan. Sen sijaan nyt tehdään vesiensuojelurakenteita ja ennallistetaan suoksi aikaisempia ojituksia.

Tiesittekö, että syy raakkujokien vähenemiselle ei välttämättä olekaan metsätaloudessa tai edes vanhoissa ojituksissa? Keskeisenä syynä on vesireittien patoaminen, joka estää raakkujen lisääntymiselle välttämättömien lohikalojen nousun.

Tiesittekö, että on täysin kohtuutonta ja väärin, että jo nyt metsänomistajat yksin maksavat lähes kaikki luonnonhoitotoimet, jättöpuut, suojakaistat ja niin edelleen? Näyttääpä raakkujokien tapauksessa metsäteollisuus keskenään sopivan, etteivät osta puuta niiden lähistöltä. Ja metsänomistajat maksavat tämänkin lystin – onko siis kohtuullista, että metsänomistajat maksavat nämä teollisuuden pr-kampanjat? Tiesittekö, että jopa WWF:ltä on tullut reilumpia avauksia tähän!

Harri Välimäki, johtaja, Metsänhoitoyhdistys Pohjois-Karjala

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta