Ihmeellinen Eno

Voi kun se olisi totta!

”Luottamus, täydellinen, ehdoton luottamus ihmisiin, jotka sen ansaitsevat, se on menestyksen ehto. Luottamus palkitsee parhaiten.” Näin kauniita sanoja luottamuksesta lasketteli ilmoille muuan Gabriel, tuo Louhiteatterin lavalla tutuksi tullut Auervaara. Esitykset päättyivät viime viikolla, kiirastorstaina, mutta nämäkin sanat jäivät elämään. Ei niillä mitään totuusarvoa Gabrielin sanoina ollut, mutta kyllä ne ainakin jossain määrin saivat vakuutetuksi mm. esittämäni roolihahmon neiti Ulriika Angerin.


Olen tätä luottamusta ja sen mukanaan tuomaa ilmapiiriä tuumaillut jo tovin. Jos ei ole luottamusta, niin mitä sitten on? Miettikääpä omia ihmissuhteita, perheitä, ystäviä… Jos ei voi luottaa läheisiin ihmisiin, niin mitä sitten jää jäljelle? Ja jos luottamus rikotaan, niin kyllä sitä varsin kauan menee kokoon kuroessa. Valitettavan usein käy niinkin, ettei paluuta entiseen enää ole.

Syyt siihen, että olen miettinyt tätä luottamusta ja sen asetelmaa ovat moninaisia. Ehkä tuo näytelmämme herätti nämä luottamuskysymykset pintaan, niin tekstillisesti kuin esityksellisestikin. Tekstissä huijattiin mennen tullen, mutta onneksi meillä oli näytelmää tekemässä ryhmä, johon saattoi luottaa niin hyvillä kuin huonoillakin hetkillä ja joiden kanssa oli luotettavaa tehdä tuota riipaisevaa ja ihollekin tulevaa näytelmää. Mutta sieltä näyttämöltä tämä luottamuksen ajattelu on levinnyt mielessäni tänne kylille ja suhteessa Joensuun kaupunkiin. Valitettavan usein, viime aikoina erityisesti, olemme saaneet sieltä ja täältä kuulla meille ikäviä uutisia. Enon terveyskeskus on homeessa, palvelut siirtyvät jonnekin. Uimaharjun vuoropäiväkoti lakkautetaan, ja lapset siirretään Enoon. Ja nämä kouluasiat sitten siellä pohjalla. Kummasti on palvelujen karsinta osunut tänne entisen Enon kunnan taajamiin. Jatkuvasti täällä saadaan olla varpaillaan ja valmiina taisteluun milloin minkäkin asian puolesta. Ei ole entistä taistelua loppuun viety, kun seuraava alkaa. Sattumaako vai ei? Mutta ainakaan luottamusta kaupungin suuntaan taajamien/kaupunginosien tasapuolisesta kehittämisestä tämä suuntaus ei ole herättänyt.

Nyt onneksi välillä saatiin lukea lehdestä iloisiakin uutisia. Enon kirkonkylään rakennetaan viiden vuoden sisällä uusi koulu, ja jo ensi syksystä alkaen siirretään opetus pois epäterveistä tiloista. Olen ollut aistivinani, ettei tämäkään uutinen ole kuitenkaan saanut massiivisia riemun kiljahduksia kylällä aikaiseksi. Jopa Enon kirkonkylän facebook-ryhmässä nousi keskustelua, että miksi nyt ei iloita. Itsessänikään ei uutinen suuria riemunkiljahduksia herättänyt. Miksikö? No, ihan siitä samasta syystä kuin mitä monet tuumaili tuolla fb-keskustelussakin. Vielä on monta mutkaa ja monta vuotta edessä ennen kuin uusi koulu avautuu. Eli on tuo kuuluisa luottamuspula! On todella ikävää sanoa, mutta kun ei vaan pysty luottamaan yhtään, että tämä on oikeasti totta ja näin tulee tapahtumaan. Niin monta kertaa on päättäjillä ja virkamiehillä aiemmissakin kuvioissa mieli muuttunut, takki kääntynyt ja kelkka vaihtanut suuntaa, että parempi lienee juhlia vasta sitten kun uusi koulu viettää avajaisiaan. Silloin se on ainakin totta.

Eikö olekin kurjaa, todella kurjaa? Niin kuin mielelläni juhlisinkin päätöstä uudesta koulusta juuri nyt. Ja soisin juhlivan muidenkin. Mutta se hemmetin luottamus. Se kun on mennyt tai vakavasti horjunut, niin ei vaan uskalla luottaa. Nyt kysynkin, että miten tätä luottamusta voitaisiin lähteä paikkaamaan ja tilannetta korjaamaan? Ei se ole vain meidän kyläläisten asia alkaa yhtäkkiä alkaa luottamaan, vaan kyllä tähän tarvitaan mukaan myös kaupunki virkamiehineen ja luottamushenkilöineen.  Minä ainakin mieluummin luottaisin kuin epäilisin. Luottamuksen ilmapiirissä kun olisi niin paljon mukavampaa elää, ihan meidän kaikkien.  Ettei tarvitsi tuon alussa mainitun näytelmän Ulriikan tavoin päättää kertomusta sanoihin: ”Sinun valheesi on niin suloinen”.

 

Kommentit

Ei kommentteja
Oletko jo rekisteröitynyt? Kirjaudu tästä
Vieras
21.10.2020

Bloggarit

Ossi Nyström
5 artikkelia
Suvi Palosaari
5 artikkelia