Ihmeellinen Eno

Terveisiä Enosta! Greetings from Finland!

Kuluneen kesän aikana sain aikaiseksi ainakin yhden asian, pienen, mutta merkityksellisen. Olen suunnitellut sitä jo vuosia, mutta nyt se on vihdoin toteutettu. Olen aloittanut uuden harrastuksen, postcrossingin. Asiasta tietämättömille kyse on siitä, että lähetetään postikortteja tuntemattomille ympäri maailman ja vastaavasti itse saadaan postikortteja tuntemattomilta.


Minulla on pari ystävää, jotka lähettävät minulle säännöllisen epäsäännöllisesti kortteja, ja joka ikinen kerta kun olen kortin saanut, hymy naamallani on ollut leveä. Mieheni on jopa oppinut tunnistamaan minut postinhakureissulta palattuani, että milloin olen saanut Esalta kortin. Ilmeestä ei voi kuulemma erehtyä. Tätä ilon tunnetta halusin lisää, ja sitä olen uuden harrastukseni myötä myös saanut. On käsittämätöntä miten suurta iloa voi saada jopa tuntemattoman ihmisen lähettämästä kortista! Tänäänkin mieheni tuumasi ”postilaatikkohymyni” nähdessään, että taisi tulla useampikin kortti. Niin tuli, kaksi.

Syy miksi harrastuksen aloittaminen on kestänyt kauan, on se, että jotenkin olen omassa päässäni lokeroinut tätä harrastusta yksinäisten ihmisten harrastukseksi. Ajattelin aina, että ympärilläni on niin paljon ihmisiä, että en kaipaa niitä tuntemattomien postikortteja. Niin, en varmaankaan kaipaa, mutta äärimmäisen suurella ilolla ne vastaanotan kyllä. Ja vähintään yhtä suurella ilolla myös lähetän niitä. Koko prosessi on mielenkiintoinen ja innostava.  Ensin saat osoitteen, kenelle lähettää. Mihinkähän maahan onni suosii minun kortin lähettävän? Voi ilon pilkahdus, jos maa on joku vähänkin harvinaisempi. Sitä iloa jaetaan jopa postcrossingin facebook-ryhmässä. Venäjä, Saksa, USA taitaa olla niitä yleisempiä, näin lyhyellä kokemuksella. Venäjästä minä iloitsen todella suuresti. Sinne kortteja lähettäessäni saan harjoitella tätä ihanaa venäjän kieltä, jota olen vuosia opiskellut.  

Osoitteen ja henkilön selvittyä pääsee lukemaan vastaanottajan profiilin, jossa hän kertoo itsestään ja korttitoiveistaan. Minä pyrin, jos vain mahdollista lähettämään kortteja Suomesta, Pohjois-Karjalasta ja Enosta. Pohjois-Karjalaisten ja enolaisten korttien lähettäminen tosin on lähes mahdotonta, kun niitä kortteja ei vain ole! Olenkin tässä haikaillut sen perään, että joku ryhtyisi teetättämään upeista enolaisista luontokuvistaan kortteja. Minä ainakin ostaisin niitä, ja saisin mainostaa samalla hienoa kotiseutuani ympäri maailman. Eiköhän niitä ostajia löytyisi muitakin. Varmasti Enossa on muitakin postcrossing-harrastajia tai muuten vaan korttien lähettäjiä. Olen miettinyt sitäkin, että miten kummassa ennättäisin ja saisin aikaiseksi ryhtyä tässä vielä enolaiseksi korttitehtailijaksi, jotta voisin sitten kaupitella kortteja muillekin tarvitseville.

Myös korttien ostelu on mukava vaihe, vaikkei vielä siinä vaiheessa tiedäkään minne ja milloin ne matkaavat eteenpäin. Kortin valinta omasta arkistosta on sitten taas oma iloinen prosessi, jonka jälkeen seuraa luonnollisesti postimerkin valinta (sekään ei tietenkään tapahdu noin vain joku merkki liimaamalla) sekä kaiken huipentumana kortinkirjoitus. Itse kirjoitan korttiin mitä mieleen tulee kulloinkin, tai mitä ajatuksia vastaanottajan profiili minussa herättää.  Itse korttien kirjoittamisessa suurinta iloa tuottaa kielitaidon ylläpitäminen. Venäjäksi olen kirjoittanut jo useita kortteja, ruotsiksi yhden ja loput ovat lähteneet maailmalle englannin kielellä.

Sitten vain kortti postiin ja odottamaan. Ensin tietoa siitä, että kortti on päätynyt perille. Siitä saa myös nk. kiitosviestin, joista minua ilahduttavat erityisesti ne venäjän kielellä saadut vastausviestit. Sen jälkeen vapautuu oma osoite jonnekin päin maailmaa ja eikun korttia itselle saapuvaksi odottamaan!

On tämä oikeasti kovasti lystiä puuhaa, uskokaa pois! Ja tervetuloa mukaan hauskan, helpon ja innostavan harrastuksen pariin! Postcrossingilla on omat englanninkieliset verkkosivut (www.postcrossing.com), joilla saa helposti luotua oman tilin ja harrastus on valmis alkamaan.  Suomeksi lisää tietoa asiasta löytyy Suomen postcrossingyhdistyksen nettisivuilta (www.postcrossingyhdistys.fi). Ja jos ei tämä postcrossing vielä innosta, niin kokeilkaapa postikortin lumoavaa vaikutusta ihan vaikkapa ystäväpiirissä! Tiedä vaikka saisit takaisinkin kortin!

 

Kommentit

Ei kommentteja
Oletko jo rekisteröitynyt? Kirjaudu tästä
Vieras
21.10.2020

Bloggarit

Ossi Nyström
5 artikkelia
Suvi Palosaari
5 artikkelia