Piekkarin pallottelijat / Suvi

Ulkopuolinen katselija

Ikkuna on suosittu metaforien ja vertausten käsite.

Unisymboliikan mukaan ikkuna edustaa sisäisen minän ja ulkoisen maailman reunaa. Jos unessa katsoo ulos ikkunasta, se kuvastaa elämänkatsomusta ja intuitiota, ja silloin ehkä etsitään askelta ulos avaraan maailmaan. Jos ikkunasta katsoo sisään, tutkiskellaan sielua ja etsitään todellista minuutta. Ikkunan sulkeminen kertoo hylkäämisestä ja hyljeksinnästä, rikkonainen ikkuna ei tiedä hyvää vaan surua tai ikäviä asioita. Jos ikkuna on peitetty tai siinä sulkee verhot, on tarve pitää kiinni yksityisyydestä, avoimen ikkunan näkijä on avoin muutenkin.

Taiteessa ja kuvassa ikkuna tuntuu merkitsevän lähes aina väylää tai johdatusta johonkin. Ikkunasta katsoja on aina tarkkailijan roolissa. Vaikuttaa siltä, kuin ikkuna näyttäisi aina asioita jostain, johon kaivataan. Harvoin siis ikkunasta katsoja on tyytyväinen sen hetkiseen tilanteeseensa.

Jos ikkuna näyttää näkymää sisään, katsoja on ulkona. Kuvituksissa ikkunan sisällä tapahtuvat ja näkyvät asiat ovat usein vastakohtia ulkoiselle näkymälle; lämmin, perhe, ilo, värikkyys, tunnelmallisuus, onni. Kenties sisälle katsotaan ei vain mielenkiinnosta, vaan myös kaihosta turvallisuuteen.

Kun ikkunasta katsellaan ulos, on näkymä usein tuolloinkin varsin positiivinen. Kaunis, kauas siintävä maisema tai vehreyttä ja vihreyttä. Ikkuna on usein esitetty pystyikkunana, ja maisema on avara, rauhoittava ja vertikaali eli vaakamainen. Tulee väistämättä mieleen, että ikkunasta katselija on kahden maailman välissä. Onko ikkunasta katsoja vanki, joka haaveilee vapaudesta? Eittämättä myös ikkunan ympärillä näkyvä sisustus on tärkeää ­­- onko se karu ja luotaantyöntävä vai kaunis, herkkä ja harmonisesti sisustettu?

Kenties ikkuna tosiaankin kuvastaa ihmisen ikuista helmasyntiä. Aina on erilainen, nykyhetkeä parempi paikka. Paikka, jossa on helpompi hengittää tai paikka, jossa voisi tuntea olonsa turvallisemmaksi. Ikkuna voi tarjota erilaisia näköaloja, mutta todellisuudessa ikkuna voi tarjota myös huonoja vaihtoehtoja.

Blogitekstin aiheena oli "Ikkuna".

Blogi on osa Pallottelijat-blogia, jota kirjoittavat vuoron perään Suvi Palosaari ja Ossi Nyström.

Suvi haastaa Ossin kirjoittamaan seuraavaksi sanasta "'Lupaukset".

 

Kommentit

Ei kommentteja
Oletko jo rekisteröitynyt? Kirjaudu tästä
Vieras
07.05.2021

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.pielisjokiseutu.fi/

Bloggarit

Ossi Nyström
5 artikkelia
Suvi Palosaari
5 artikkelia