Ihmeellinen Eno

Meidän koira ei juo Koskenkorvaa

Tämä on ollut monella tapaa hyvin ihmeellinen kevät. Korona rajoituksineen tulee varmasti olemaan ikuisesti kaikkien mielessä. Koronan myötä myös kaikki meistä ovat käyttäytyneet ja toimineet eri lailla kuin aiemmin. Aikaa on ollut, välillä tuntuu että liikaakin, ja sen myötä useimmat ovat puuhastelleet monia sellaisia asioita mitä ennen ei ole tullut tehdyksi. Koska aikaa on ollut kaikilla runsaasti, ja tuntuu, että ihmiset ovat ulkoilleet enemmän kuin koskaan, odotin keväästä tulevan miesmuistiin pahimman koirankakkakeskustelukevään. Vaan kuinkas sitten kävikään?


En tiedä onko minulta jäänyt lehtien yleisönosastot ja tekstiviestipalstat tai sosiaalisen median puskaradiot lukematta, mutta minä en ole tänä keväänä nähnyt ensimmäistäkään koirankakkakeskustelua missään. En siis ensimmäistäkään! Yleensähän ne alkavat jo hyvissä ajoin maaliskuulla ja sitä riemua riittää aina toukokuulle saakka. Miksi nyt on sitten ollut toisin? Oikeaa vastaustahan minulla ei ole, mutta arvailla toki voin, ja aionkin.

Niin kuin jo aiemmin tuumailin, vaikuttaa siltä, että ihmiset ovat ulkoilleet enemmän kuin koskaan. Havaintojeni perusteella ulkoilut ovat tapahtuneet luonnossa, syvemmällä metsissä, kaukana muista ihmisistä. Ja ne ketkä eivät ole metsiin päässeet, ovat kenties jääneet koronan pelossa sisätiloihin. Teiden varsilla tapahtuva ulkoilu ei ole kenties tänä keväänä ollut niin suuressa suosiossa, joten liekö jäänyt ihmisiltä koirankakat huomaamatta tyystin tai kakat kertyneet metsiin. Ehkä voi olla niinkin, että korona on herättänyt huolta suuremmista asioista (omasta ja muiden läheisten terveydestä) ja siten koirien kakatkin tienvarsilla ovat löytäneet oman suuruutensa tai pienuutensa näissä maailman murheissa.

Yhden asian olen pannut myös merkille seuratessani sosiaalista mediaa, uutisia ja tuttavapiiriäni. Siivousvimma kodeissa on ollut valtava. Liekö sieltä sitten siivousvimma levinnyt, mutta aiempaa enemmän olen huomannut ihmisten harrastavan myös roskien keräystä yleisiltä paikoilta ja tienvarsilta. Lenkkeilyä roskakassi kädessä eli ploggaamista. Niin yleistä siitä on tullut, että sille on jo keksitty oma nimikin, suomeksi roskajuoksu. Surullista sinänsä, että tarvetta tällaiselle harrastukselle on, mutta kun koiran kanssa lenkkeilee päivittäin, niin huomaa kyllä konkreettisesti sen, että tien varsilla olevien roskien määrä on surullinen. Ja valitettavasti aina sinne uutta löytyy, vaikka kuinka entisiä pois kerää.

Olen vuosia tai vuosikymmeniä jaksanut ihmetellä keväisin koiran kakoista syntyvää keskustelua. Vaikka itse omistankin koiran, voin sanoa, että kyllä minustakin ne isot kakkakasat teiden varsilla ovat ällöttäviä. Toki meidän koiranomistajien tulisi kantaa vastuu ja huolehtia ne kasat pois siitä tieltä jo saman tien. Oma koiramme onneksi on luonteeltaan sellainen, että tarpeensa tekee sinne ojan pohjille tai penkereille, ja talvellakin pitää kiivetä kauas tienvarsien lumivalleille. Koitan kuitenkin aina kakkakasoja nähdessäni ajatella niin, että muutama kevätsade, ja ne kasat ovat muisto vain.

Koirankakkoja huomattavasti enemmän minua on jo vuosikausia mietityttänyt se muu roskan ja jätteen määrä. Surullista siinä on se, että se jäte on pääsääntöisesti sellaista, että ei se sinne luontoon hajoa ja häviä muutoin kuin että joku sen sieltä pois kerää. Kuka sen sinne alun perin viskoo? Syyllistä on varmasti varsin turha hakea koirista, tai muistakaan eläimistä. Taitaisi olla aihetta katsoa peiliin, tai jututtaa muita läheisiään. On se vaan niin ihmeellistä, että täytenä niitä pulloja ja muita kääreitä jaksaa kantaa, mutta tyhjänä ne on viskottava käsistä ja jätettävä odottamaan jotakin ploggausta harrastavaa.

Kun tässä ollaan muutenkin oltu niin ihmeellisten ja uusien asioiden äärellä tämä kevät, niin jospa meistäkin jokainen tehtäisiin nyt kesän aikana vaikka yksi kävelylenkki roskapussi kädessä, niin saadaan ympäristömme siistimmäksi ja ehkä myös herätellään teoillamme niitä, jotka niitä roskia sinne viskovat. Minä lupaan tehdä tänä kesänä useammankin kävelylenkin roskia keräten. Oletko sinä mukana?

 

Kommentit

Ei kommentteja
Oletko jo rekisteröitynyt? Kirjaudu tästä
Vieras
07.05.2021

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.pielisjokiseutu.fi/

Bloggarit

Ossi Nyström
5 artikkelia
Suvi Palosaari
5 artikkelia