Piekkarin Pallottelijat / Ossi

Sanansa mittainen mies

Ilmoittaudu, jos olet epärehellinen. Nosta kätesi ilmaan, jos sinun sanaasi ei voi luottaa. Laita ruksi ruutuun, jos lupauksesi eivät pidä. Tämä on täysin luottamuksellista!

 

Minä lupaan valehdella sinulle tässä tekstissä. Aloitan sen kertomalla, että minä pidän aina lupaukseni. Saattaa olla, että olen ajanut itseni satimeen. Ihmiselle on tyypillistä olla jonkinlaisessa satimessa silloin, kun hän joutuu lupaamaan joko itselleen tai muille jotakin. Lupaajan yllä leijuu epävarmuus, jota hän yrittää lupauksillaan hälventää.

 

Lupaan, että puhuessani jatkossa sinusta, en puhu sinusta.

 

Minä olen sinulle velkaa, ja me olemme sopineet osamaksujärjestelystä. Tämänkertainen lyhennykseni tulee hiukan myöhässä, mutta lupaan, että seuraava erä tulee etuajassa. Tällä kaupanteolla haluan puhdistaa myöhästyneen maksun likaamat kasvoni hyvällä teolla, jota en ole vielä tehnyt. Minä saan sinun rahasi käyttööni sovittua pidemmäksi aikaa, ja sinä saat minun lupaukseni, ole hyvä.

 

Huomaan kauhukseni, että jokainen antamani lupaus muuttaa minua yhä epäluotettavammaksi ihmiseksi! Mutta ei hätää, minä korjaan tämän, minä lupaan muuttua!

 

Ei aina tarvitse puhua rahasta. Voidaan puhua myös rakkaudesta. Lupaan rakastaa sinua aina. Olen niin pökerryksissä, että en kuule sitä mitä yritän itselleni huutaa. Älä lupaa, vaan rakasta, et sinä sen kestoa pysty määräämään! Toisaalta, ehkä kyse ei ole sittenkään tulevaisuutta koskevasta vakuutuksesta, vaan ennemminkin juuri senhetkisen voimakkaan tunnetilan sanoiksi pukemisesta. Juuri nyt tuntuu siltä, että tämän on oltava ikuista, ja kun tuntuu tältä, niin voiko edes olla mitään muuta ajan hetkeä kuin tämä tässä nyt?

 

Kyse voi olla myös kieroilusta ja manipuloinnista, tai sitten vain rutiininomaisesta sanojenvaihdosta, jonka sisältö on jo pitkään ohitettu olankohautuksella. Tuo sanojenvaihto ei ole välttämättä vailla tarkoitusta, vaan se saattaa toimia asioiden olemassaolevaa normaalitilaa ylläpitävänä rituaalina. Siedettävän yhteiselämän mahdollistavaa harmoniaa ylläpidetään lausumalla tietyin väliajoin tietyt sanat, jotka uudistavat sen lausumattoman lupauksen, joka pitää kaiken kasassa. Sanojen sisältö ohitetaan olankohautuksella vain siihen saakka, kunnes toinen ei vastaakaan takaisin liturgian edellyttämällä tavalla.

 

Olen luvannut maksaa velkani, ja olen luvannut rakastaa. Nämä lupaukset olen antanut aina muille, mutta joskus olen luvannut itsellenikin jotakin. Kerron siitä sinulle, mutta lupaan, etten puhu asioista niiden oikeilla nimillä, sillä eiväthän ne sinulle kuulu. Lupaan kuitenkin, että olen rehellinen. Katsos, minä lupasin joskus itselleni, että en syö enää suklaata. Kolmekymmentävuotiaat kasvoni olivat täynnä finnejä, enkä keksinyt niille muuta aiheuttajaa kuin suklaan, sillä uskoin puberteettini jo päättyneen. Tuo lupaus tarttui suurella kourallaan sulaan suklaalevyyn, ja tahkosi sitä kalloni sisäseinämiin sillä seurauksella, että ainoastaan lupauksen rikkominen sai suklaan suloisen kutsun kaikkoamaan mielestäni.

 

Seuraavaksi lupasin itselleni, että opettelen hyväksymään finnisen naamani. Sen jälkeen lupasin, että hyväksyn sen tosiseikan, että minulla ei ole kuin yksi naama, ja jos haluan käyttää naamaa, minun täytyy käyttää tätä mikä minulla on, vaikken sen ulkonäköä hyväksyisikään. Jonkin ajan kuluttua lupasin itselleni, että hyväksyn, että minun on hankala hyväksyä tosiseikkoja, ja että siksi maailma on aina minun näkövinkkelistäni jotenkin rempallaan ja korjaamisen tarpeessa. Seuraavaksi lupasin hyväksyä sen, että minä en ole mikään korjaaja tai remonttimies. Hetken kuluttua menin vieläkin pidemmälle, ja lupasin hyväksyä sen, etten ole oikein mitään, tai että ehkä olenkin, tai että ehkä olen jotakin mikä on kaiken ja ei minkään välimaastossa, mutta minulla ei ole varmuutta siitä, että mikä se sellainen on. Olin vihdoin sanani mittainen mies, ja palkitsin itseni suklaalla.

 

Blogitekstin aiheena oli "Lupaukset".

Blogi on osa Pallottelijat-blogia, jota kirjoittavat vuoron perään Suvi Palosaari ja Ossi Nyström.

Ossi haastaa Suvin kirjoittamaan seuraavaksi sanasta "'Tahto".

 

 

Kommentit

Ei kommentteja
Oletko jo rekisteröitynyt? Kirjaudu tästä
Vieras
21.04.2021

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.pielisjokiseutu.fi/

Bloggarit

Ossi Nyström
5 artikkelia
Suvi Palosaari
5 artikkelia