Ihmeellinen Eno

Kummallinen kesä

Heinäkuun viimeisiä päiviä viedään. Kuinkas tässä on näin käynyt? Minulla on vielä monta kesähommaa tekemättä, semmoisia, jotka olisi pitänyt tehdä jo toukokuussa tai kesäkuussa. Kohtahan ne voi jättää tekemättä kokonaan, ehtiihän ne sitten ensi kesänäkin. Tämä kesä on kyllä mennyt semmoista vilinää eteenpäin, ettei tunnu todeltakaan. Havahduin äsken siihenkin, että piti tähän blogiin kirjoitella kesäteattereista kesäkuun lopulla, ja tässä sitä ollaan.

Kurkistelin tuossa juuri kalenteria taakse päin, ja kyllähän tämän kummallisuuden ydin löytyy sieltä. Ei ole tänä vuonna paljoa ollut noita täysin vapaita viikonloppuja. Toukokuusta alkaenkin on ollut jos jonkinlaista menoa eri puolilla Suomea, ja kesälomareissua Viroon, ja ne mieheni syntymäpäiväjuhlatkin yhden viikonlopun veivät, jos suunnitteluineen ja järjestelyineen vähän enemmänkin. Ja vielähän tässä pitää elokuulla ainakin yksi Tampereen reissu tehdä ja käydä katsomassa Rammstein Ratinalla. Vaan kukapa sen minun kalenteri täyttää? Ihan löytyy syyllinen peilistä katsomalla. Mutta osaisiko sitä olla täyttämättäkään? Siinäpä pohdiskeltavaa ensi kesäksi.

Kaikkein kummallisinta tässä kesässä on ollut se, että kesäteattereitakin kertyy vähemmän kuin vuosikausiin. Hivenen toiselle kymmenelle asettunee tämän kesän kokonaissaldo, kun se viime vuosina on pyörinyt siellä 20-30 esityksen välissä. Tähän kyllä on ehdoton pääsyy se, että minusta tänä vuonna teatterit ovat valinneet ohjelmistoihinsa varsin paljon sellaisia tekstejä, jotka eivät jaksa minua kiinnostaa, semmoisia höpöhöpö –kesäteatterilöpinöitä. Kyllähän semmoisia yhden tai kaksi katsoo, mutta ei niitä illasta toiseen jaksa katsella. Ja olen minä tänä kesänä pari sellaista käynyt katsomassakin, mutta kiitos riittää, niiden osalta. Vaikka kesäteatteri onkin tavallaan oma genrensä, niin kyllä sielläkin voi esittää viihdyttäviä tekstejä, jotka ovat hyvin kirjoitettuja ja monellakin tapaa laadukkaita. Toki näitäkin on täällä Pohjois-Karjalan kulmilla onneksi nähty, useitakin.

Aloitin tämän kesän kesäteatterisavotan juhannussunnuntaina. Ensimmäisten joukossa kävin katsomassa nämä lähimmät: Paukkajan teatterin, Enon kesäteatterin ja Kontiolahden kanavateatterin. Ensimmäinen oli tekstillisesti tuota aiemmin mainitsemaani höpöhöpö-osastoa, mutta tyylillisesti taattua Paukkajan teatteria. Enon kesäteatterissa on Pekka Rädyn elämä tapetilla, ja yllätyin kyllä positiivisesti kuinka mielenkiintoiseksi se lopulta muodostuikaan. Näistä kolmesta suosikkini oli Jakokoskella esitettävä Taivaan tulet. Olihan tuo sarja jo televisiosta tullessaan minulle kovin mieluinen. Toki voin kuvitella, että jos ei ole sitä sarjaa aikanaan seurannut, niin esitys on voinut jäädä pirstaleiseksi ja vähintään kymmenen hernettä sieraimiin survoutunut sen roisin kielenkäytön vuoksi. Mutta mikäli sarja on tuttu, niin kyllä ymmärtää myös sen kielenkäytön, jolla ei oltu heruteltu yhtään enempää kuin sen minkä se tarvitsi. Ja kun näyttelijäkaarti teki tasaista ja hyvää työtä alusta loppuun, niin kylläpäs minä niin tykkäsin!

No jaa, onhan nämä kesäteatterit jäänyt vähän vähille senkin vuoksi, että omien kiireiden ja muiden menojen lisäksi nämä minun kesäteatterikaveritkin ovat olleet tänä kesänä kovasti kiireisiä. Yksin ei ole kiva kesäteattereissa kulkea. Ja sitten vielä päälle nämä kelit. Jos ei ole mukavaa helteellä kesäteatterissa istua, niin ei se ole kyllä mukavaa siellä värjötelläkään. Tänään lähden Möhköön villahynttyyt yllä, mutta huomisen Karvion reissun taidan jättää väliin.

Lomaa on vielä parisen viikkoa jäljellä, kesää kuukauden verran. Ehtiihän tässä vielä yhtä ja toista. Ajatuksia on, aika näyttää mitä tulee toteutettua.  Josko yrittäisi katsoa tähän lähelle, että mitä kaikkea kesäistä löytyy ihan vaikka omalta kylältä. Ahlholmin Maiju on facebookissa jakanut omia enolaisia kesävinkkejä. Ottaisiko niistä vaarin, etsisikö vielä jotain muuta vai olisiko sitä nyt sitten ihan aloillaan, ja tekisi vaikka niitä toukokuussa tekemättä jääneitä hommia?

 

Kommentit

Ei kommentteja
Oletko jo rekisteröitynyt? Kirjaudu tästä
Vieras
21.10.2020

Bloggarit

Ossi Nyström
5 artikkelia
Suvi Palosaari
5 artikkelia