Helkan gluteenittomat herkut

Olen enolainen kotileipuri, joka on erikoistunut gluteenittomaan leivontaan. Keittiössäni ideoin, tuotekehittelen uusia ohjeita ja tuunaan vanhoja, hyviä reseptejä gluteenittomiksi.

Gluteeniton Pullataikina

 

Pääsiäinen lähestyy ja monessa perheessä leivotaan rahkapiirakoita perinteiseen pullataikinaan.
Tässä tulee sellainen pullataikinan ohje jossa on myös ohjeet erilaisille pullille ja rahkapiirakolle.


5 dl maitoa
2 tl psylliumia
50 g tuoretta hiivaa
2 munaa
1,5 dl sokeria
2 tl suolaa
2 tl kardemummaa
noin. 14 dl  semperin fin mix gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta
150 g voita tai margariinia sulatettuna

Voiteluun kananmunaa jota on ohennettu hiukan vedellä.

Murenna hiiva kädenlämpoiseen maitoon ja sekoita.
Lisää psyllium joukkoon ja anna sen hetken turvota.
Sekoita munat, sokeri, suola ja kardemumma.
Lisää jauhoja pikkuhiljaa ensin käsin vatkaten ja sitten hyvin alustaen joko käsin tai koneella.
Lisää lopuksi sulatettu voi tai margariinisula ja alusta taikina hyvin.
Leivo pullat ja kohota ne kaksinkertaiseksi.
Voitele vatkatulla kananmunalla jossa on vähän kylmää vettä seassa, sillä silloin se levittyy hyvin pullien päälle.
Ripottele päälle mantelilastuja, rouheita tai raesokeria.
Paista 225 asteisessa uunissa kunnes pullat ovat kauniin kullanruskeita ja kypsiä.


Toscapiirakat

Toscatäyte:

100 g voita
3/4 dl sokeria
2 tl maitoa
2 tl gjauhoja
70 g mantelilastuja

Mittaa ainekset kattilaan ja keitä kunnes seos saostuu jonkin verran.
Anna jäähtyä ja täytä pullat.


Kookospullat (n. 15 kpl)


50g  sulatettua voita
½ dl sokeria
1 dl kookoshiutaleita
1 rkl fin mixin hienoa jauhoseosta
1 tl vaniljasokeria

Sekoita täytteen aineet kekskenään.

Leivo puolet pullataikinasta tangoksi ja leikkaa se 15 palaksi.
Pyörittele palat pulliksi.
Kohota kaksinkertaiseksi.
Voitele pullat munalla.
Painele syvennykset pullien pohjaan asti ja laita 1 tl täytettä joka syvennykseen.
Kohota, voitele ja paista 225 asteessa noin. 10-12 min.


Rahkatäyte:

500 g maitorahkaa
2 dl kermaa
1 ½ dl sokeria
2 munaa
2 tl vaniljasokeria
yhden sitruunan mehu tai sitruunanmehu tiivistettä noin 1 rkl.
(rusinoita maun mukaan)

Sekoita kaikki ainekset hyvin sekaisin vispilällä ja kaada se uunipannulle kaulitun ja hyvin kohotetun pullataikina pohjan päälle.
Voitele reunat kananmunalla ja paista 225 asteessa noin 15-20 min. kauniin kullan ruskeaksi.
Jos teet pyöreitä rahkapiirakoita leivo ensin pyöreät pullat ja paina jauhotetulla mukin tai lasin pohjalla kolo pulliin ja kohota sitten vasta pullat.
Paina vielä kerran kolot kohotuksen jälkeen ja voitele reunat jonka jälkeen täytä kolot rahkatäytteellä ja kypsennä ohjeen mukaan.


Vinkkejä:

Hyvä ja helppo vinkki pullien ym. leivonnaisten kohotukselle on se, että laittaa tiskialtaaseen niin kuumaa vettä kuin hanasta tulee, ja pelti sen päälle kohotettavien leivonnaisten kera ja leivinliina pellin päälle.
Se lämmin höyry kohottaa pullat kauniiksi ja lopputulos on myös upea eikä pullat repeile.

Jos omistat kaksi isoa allasta niin molempiin vettä ja pellit päälle.
Jos taas vaan yhden kuten minä, niin olen kohottanut yhden pellisen ensin ja laittanut uuniin ja sillä välin vaihdan uuden kuuman veden ja uusi pelti päälle! :)

 

Tässä vielä linkki Gluteeniton Pullataikina ohjeeseen.

 

 

Kommentit

Ei kommentteja
Oletko jo rekisteröitynyt? Kirjaudu tästä
Vieras
19.03.2019